Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Kan ik als werkgever een arbeidsovereenkomst beëindigen vóór deze is gestart?

HR

Als je een werknemer hebt aangenomen die je door onvoorziene omstandigheden zoals de huidige coronacrisis niet kan tewerkstellen, wil je de arbeidsovereenkomst beëindigen vóór aanvang ervan. We zochten uit of dat zomaar mag.

Overeenkomst beëindigen door overmacht?

De coronacrisis (of een andere crisis) wordt niet als overmacht beschouwd. Hierdoor kan je een ondertekende arbeidsovereenkomst enkel beëindigen met de naleving van de regels voorzien in de arbeidswetgeving. In eerste instantie wordt aangeraden om de zaak in der minne te regelen en de overeenkomst in onderling akkoord te beëindigen.

“Gezien de uitzonderlijke situatie, zullen mensen hier vaak begrip voor kunnen opbrengen. Zij zullen dan ook bereid zijn om onderling tot een oplossing te komen.” - Mathias Blijweert, Van Hoorebeke Advocaten

Als er geen onderling akkoord kan worden bereikt, dan zijn er twee mogelijkheden.

  1. Ofwel maak je een einde aan de arbeidsovereenkomst via een opzeggingstermijn. Deze opzeggingstermijn bedraagt 1 week. Hetzelfde geldt wanneer de opzeg uitgaat van de werknemer.
  2. Ofwel betaal je een verbrekingsvergoeding ten belope van 1 week loon.

Opzeg: van werkgever en werknemer

  • Als de opzeg uitgaat van de werkgever: aangetekend of per deurwaarderexploot.
  • Als de opzeg uitgaat van de werknemer: aangetekend, per deurwaardersexploot of afgifte van een geschrift met ondertekening van ontvangst door de werkgever.
  • De opzeg gaat in de maandag volgend op de dag waarop de opzeggingsbrief geacht wordt te zijn ontvangen.

Arbeidsovereenkomst toch laten aanvangen?

Je kan er als werkgever voor kiezen om de arbeidsovereenkomst toch te laten aanvangen. De nieuwe medewerker kan mogelijk beroep doen op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen wegens ‘overmacht corona’. Hoewel het niet verboden is, wordt het erg afgeraden om nieuwe arbeidsovereenkomsten te sluiten met de bedoeling om je nieuwe werknemer meteen in aanmerking te laten komen voor een tijdelijke werkloosheidsuitkering. Dit wijst op frauduleuze praktijken en kan ernstige gevolgen hebben voor beide partijen.

Bronnen: NSZ, Besox

Lees meer over personeel en arbeidsovereenkomst in de HR-rubriek van KMOinsider

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials