Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Leiderschap in turbulente tijden vergt resilience

Denk eens terug aan een tegenslag die je op zeker moment moest overwinnen. Heb je het gevoel dat je eruit hebt geleerd, dat je er zelfs sterker bent uitgekomen? Dan getuig je van resilience (of veerkracht). Zo noemen we de gezonde en zelfs productieve manier om met stress en tegenslag om te gaan. Het goede nieuws? Die resilience kan je trainen.

Ontsporende inflatie, war for talent, Oekraïnecrisis… Veerkracht is in deze turbulente tijden een bijzonder waardevolle eigenschap. In dit artikel licht high-performance coach Ilse Jaques drie strategieën toe die je kan aanwenden om jouw resilience te trainen. Verwacht geen instant resultaat, maar door de technieken regelmatig toe te passen zal je stap voor stap veerkrachtiger in je leven en je business staan.

Waarom is resilience zo belangrijk?

Het leven is een kwestie van het spreekwoordelijke vallen en opstaan. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met tegenslagen en uitdagingen. Gezond omgaan is een voorwaarde om te blijven groeien als mens en ondernemer. Leiderschap hangt per definitie samen met risico’s nemen en je wint nu eenmaal niet elke keer de jackpot. Bovendien draag je als ondernemer een zware verantwoordelijkheid. Voor je business, jouw leven en dat van jouw gezin, jouw team en hun gezin. Kortom, je hebt er alle belang bij jouw resilience te onderhouden, en zelfs te versterken.

Wist je dat J.K. Rowling 12 keer werd afgewezen alvorens ze haar eerste Harry Potter boek gepubliceerd zag? Vandaag is ze de eerste auteur met een net worth van 1 miljard dollar. Hoe vaak werd jij al 12 keer afgewezen en bleef je toch overeind?

Hoe kan je jouw resilience trainen?

1. Shit happens. Anticipeer bewust dat er zich tegenslagen zullen voordoen.

Aanvaard dat tegenslag bij het leven hoort. Dat besef helpt om tegenvallers als unfair aan te voelen. De vele perfecte plaatjes die we dagelijks op Instagram zien, lijken geen ruimte meer te laten voor onvolmaaktheden. Als jij je ervan bewust bent dat het leven rommelig kan zijn, heb je vandaag al een flinke stap voor op de rest.

Bewust anticiperen op tegenslagen kan je doen door je bij de aanvang van een nieuw project enkele vragen te stellen. Wat kan er mislopen? Hoe meet ik het slagen of falen van dit project? Welke stappen onderneem ik in deze situatie? Zo trigger je jouw brein om actief naar oplossingen te zoeken en train je je weerbaarheid.

2. Kies heel bewust waaraan je aandacht schenkt.

Maak je een tegenslag mee? Neem dan wat afstand en analyseer de situatie zo objectief en gedetailleerd mogelijk. Denk na over welke aspecten je al dan niet controle hebt, en schrijf die neer in twee kolommen.

Wel controle: bedenk drie mogelijke acties om het probleem op te lossen en selecteer de actie met de grootste impact of kans op slagen. Dit is jouw actieplan om uit deze impasse te geraken. Yes you can!

Geen controle: het neerschrijven van deze aspecten zal je duidelijk maken dat je piekert over zaken waar je toch niets aan kan veranderen. Jouw actieplan is het antwoord.

3. Stel jezelf de vraag: Is wat ik nu aan het doen ben nuttig of niet?

Dit is wellicht de krachtigste strategie om je resilience te versterken. Ze geeft je terug controle over hoe je jouw tijd en energie spendeert. Je kan ze bovendien toepassen op vrijwel elke situatie.

Neem aan het begin van de werkdag je dagplanning erbij en stel je de vraag: is de manier waarop ik nu denk en handel productief voor…

  • De groei van mijn bedrijf?
  • Het overleven van deze crisis?
  • Het oplossen van deze situatie?

Merk je dat je dag gevuld is met paniekvoetbal, dan kan je dit meteen bijsturen.

Met deze strategieën kan je je resilience onderhouden en versterken. Wil je graag vernemen hoe je in ieder domein kan leven en renderen naar jouw volle potentieel? Neem dan vandaag nog contact op via loes@ilsejaques.be. Of vul het formulier hieronder in.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Ilse Jaques

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Ilse Jaques

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials