Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Veel zelfstandigen nog actief na pensioen

Loopbaanbegeleiding

Het aantal zelfstandigen dat na hun pensioen nog actief is, lag nooit zo hoog.

België telde in 2016 nog ruim 99.000 zelfstandigen die actief blijven na hun pensioenleeftijd. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta op basis van de cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekering der Zelfstandigen (RSVZ).

Bijna 1 op de 10 actieve zelfstandigen is de pensioenleeftijd voorbij

Het totaal aantal zelfstandigen – in hoofdberoep en bijberoep - is van 2012 naar 2016 gemiddeld met 7,08 % toegenomen. Maar de meest opvallende en grootste toename is die van het aantal actieve zelfstandigen na hun pensioenleeftijd. Wegen we het aandeel zelfstandigen-actief-na-pensioen tegenover alle zelfstandigen, dan komen we uit op 9,36 %. Of, bijna 1 op de 10 actieve zelfstandigen is ouder dan de pensioenleeftijd. 

Stoppen na 65 is moeilijker voor zelfstandige

Als zelfstandige kun je op 65 jaar met rustpensioen (en eventueel op 60 jaar met vervroegd pensioen). Acerta stelt vast dat ongeveer 50 % van de zelfstandigen na pensioenleeftijd nog altijd een inkomen genereert. Dan is de vraag: waaróm blijven mensen actief na de pensioenleeftijd? Els Schellens, Director Operations Starters en Zelfstandigen: “Stoppen met het actieve beroepsleven is voor een zelfstandige minder vanzelfsprekend dan voor een werknemer. De beslissing om te stoppen of er toch nog even mee door te gaan, ligt bij de zelfstandige. En hij/zij zal de beslissing ook zelf aan de klanten of patiënten moeten meedelen. We kunnen ons zo voorstellen dat bijvoorbeeld een arts of advocaat enkele vaste cliënten nog een tijdje wil blijven begeleiden ook na het eigenlijke pensioen. 

Starten op 65-plus gebeurde in 2016 2668 keer

In 2016 waren er 2668 65-plussers die een zaak opstartten, waarvan 1647 in het Vlaams Gewest. Dat komt overeen met een aandeel van 2,44 % van alle starters. En ook dat is weer een lichte stijging. Els Schellens: “Zelfstandigen-actief-na-pensioen zijn niet allemaal gepensioneerde zelfstandigen. Er zijn er ook die in hun loopbaan altijd werknemer zijn geweest en die, nadat ze met pensioen zijn gegaan, actief blijven en dat dan doen onder het statuut van zelfstandige. Starters van 65-plus, ook dat kan dus.”
 

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Gromicoach

Bekijk de socials