Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Meer dan 6 op 10 Belgische beeldschermwerkers heeft lichamelijke klachten

HR

66 procent van de Belgische beeldschermwerkers heeft het voorbije jaar fysieke klachten gehad. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Attentia bij meer dan 6.000 Belgische personeelsleden.

Uit analyse van de meer dan 6.000 self assessments door Attentia blijkt dat 66 procent van de Belgische beeldschermwerkers het voorbije jaar fysieke klachten gehad heeft. Meer nog: 74 procent van alle deelnemende medewerkers heeft minstens één keer per week visuele klachten na een werkdag. Bij jongere medewerkers (-30) ligt dat percentage (82%) hoger dan bij oudere (70%).

Meest voorkomende klachten
De meest voorkomende klachten, hoewel niet allemaal rechtstreeks gelinkt aan het beeldschermwerk, zijn vermindering van concentratie (55%), gevoel van stress (38%), hoofdpijn en duizeligheid (32%), pijnlijke ogen (31%) en minder goed zien (25%). Bij een aantal klachten is er een duidelijk man-vrouwverschil: 42% van de vrouwen geeft aan regelmatig hoofdpijn te hebben na een werkdag, tegenover 23% van de mannen. Idem bij pijnlijke ogen: 37% van de vrouwen tegenover 26% van de mannen. 

Dat lang stilzitten niet goed is, is blijkbaar bij mannen beter doorgedrongen dan bij vrouwen. Want terwijl 80% van de mannen minstens 1x per uur opstaat of van positie verandert, doet slechts 65% van de vrouwen dat. En nog opvallender: hoe ouder de medewerker, hoe meer die dat regelmatig doet.

Belang van de werkomgeving
Hoewel fysieke klachten vaak door een combinatie van factoren komen, speelt een slecht afgestelde werkomgeving zeker een rol. Van alle medewerkers die hebben deelgenomen aan een self assessment én aangegeven hebben dat ze met pijn in de onderrug kampen, heeft 48% een werkhouding die niet volledig volgens de regels is afgesteld. Van alle medewerkers pijn aan de onderrug is dat 32%.

Tip: zet je voeten plat op de grond
“Begin al met je voeten plat op de grond te zetten, zodat ze voldoende steun ervaren van de grond, je armen in een hoek van minstens 90 graden en ondersteund door armleuningen of je werkblad en de bovenkant van je scherm maximaal op ooghoogte”, vertelt Jolien Maes, preventiedeskundige ergonomie bij Attentia.

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials