Negatieve index: toepassen of niet?

HR

Behoort uw bedrijf tot paritair comité 218? Dan kan u als werkgever beslissen of u de negatieve indexering van de lonen al dan niet toepast. U kan dus beslissen om dit niet te doen. Wij vinden dat u ze best wél toepast en wel om volgende redenen:

Een volgende positieve indexering zal u meer kosten

Als u de negatieve indexering nu niet toepast, dan bent u niet vrijgesteld van een volgende positieve indexering, integendeel. De volgende positieve indexering gebeurt dan op het nieuwe –verhoogde- loon. Wil u toch het verschil compenseren, dan kan u de negatieve index wel toepassen en een tijdelijke premie van een jaar invoeren die het negatieve verschil dekt. Deze premie valt dan weg vanaf de volgende positieve indexering. U legt deze afspraken uiteraard best vast in de individuele arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement.

Een indexaanpassing is geen motivator (positief of negatief)

Een positieve indexaanpassing motiveert de meeste werknemers niet extra. Daar dient het immers ook niet voor. U hoeft zich dan ook niet te verantwoorden. Dat doen uw medewerkers toch ook niet bij een positieve index?
Een jaar geleden kenden we een zeer hoge indexverhoging. Hierdoor hadden heel wat bedrijfsleiders nog weinig budget om goede medewerkers individueel voor hun inzet te belonen. Nu krijgt u een mooie kans om een groter budget uit te trekken voor die medewerkers die een extraatje hebben verdiend. Zo kunt u van een negatieve index een positieve motivator maken voor uw beste krachten.

Beschouw de loonindexering dus niet langer als loonsverhoging of –verlaging vanwege de werkgever en communiceer duidelijk dat het om een verplichting gaat. Grijp deze kans om een motiverend loonbeleid in te voeren op maat van uw kmo en uw individuele werknemers!

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?