Leaderboard KMOinsider.jpg

Nieuw boek helpt bedrijfsleiders bij het strategisch plannen

HR

Drie Vlaamse topmanagers met jarenlange (internationale) bedrijfservaring bij Procter & Gamble, Janssen Pharmaceutica en VITO hebben een 1-paginastrategie ontwikkeld voor kmo’s met groeiambitie. 

Daarmee willen ze ondernemers uit kleine en middelgrote bedrijven een handje helpen bij het uitstippelen en uitvoeren van hun strategische bedrijfsvoering. Hun strategieconcept, dat bestaat uit een 1-pagina-strategieplan en een 10-stappen-strategieproces, is uitgegeven in boekvorm.  Het geheel is geschreven op maat van de kmo en is rijkelijk  geïllustreerd met voorbeelden en getuigenissen uit de praktijk.

Een bedrijf gezond en winstgevend maken en houden, is meer dan ooit een uitdaging in deze tijden van crisis en verandering.  Denk maar aan het toenemend aantal faillissementen. Het vereist ambitie, een goed inzicht in markt en bedrijf, een duidelijke toekomstvisie, kordate strategiekeuzes en gerichte investeringen van tijd en middelen. Dit klinkt logisch en eenvoudig, maar is vooral in kleine en middelgrote bedrijven niet evident. De grote meerderheid van kmo’s beschikt nog altijd niet over een goed doordacht en becijferd strategieplan. Nochtans, zonder goed ingestelde GPS is het vaak moeilijk om je doel te bereiken. Sommige ondernemers denken dat een strategieplan niet nodig is. Anderen willen wel, maar weten niet hoe eraan te beginnen.

Strategieconcept voor alle ondernemers

Vic Wouters ( gepensioneerd Vicepresident Europe bij Procter & Gamble), Guy Vercauteren (gepensioneerd Vicepresident International bij Janssen Pharmaceutica) en Erik De Schutter (Business Relations Manager bij VITO) ontwikkelden daarom, in samenspraak met kmo’ers een eenvoudig en doeltreffend strategieconcept op maat van de kmo. Een toekomstplan op één enkel A4’tje, dat in 10 logische stappen wordt opgebouwd. Beperkt tot wat nodig en voldoende is. Beknopt en overzichtelijk. Praktisch en resultaatgericht.

De drie auteurs van het boek ‘De 1-pagina-strategie voor kmo-ondernemers met groeiambitie’, dat net van de drukpers is gerold, hebben de voorbije 5 tot 10 jaar als vrijwilligers in het Plato-begeleidingsprogramma voor kmo’s, nauw samengewerkt met kmo-bedrijfsleiders uit de Antwerpse Kempen. Uit deze kruisbestuiving ontstond de idee om een strategieconcept te ontwikkelen dat bruikbaar is voor ondernemers, ongeacht hun achtergrond, soort bedrijfsactiviteit of omvang van het bedrijf.

Doel was om antwoord te geven op vragen als ‘hoe ontwikkel ik een strategieplan?’, ‘welke aspecten van markt en bedrijf moet ik bekijken?’, ‘hoe onderscheid ik belangrijke van niet-belangrijke dingen?’, ‘hoe kies en formuleer ik toekomstgerichte strategieën en groeiprojecten?’, ‘hoe becijfer ik de financiële impact van mijn strategiekeuzes?’

De aangereikte strategiegids biedt antwoorden op deze vragen, met kant-en-klare werkdocumenten, een simpel praktijkvoorbeeld, praktijkgetuigenissen, praktische tips en adviezen. Het strategieconcept werd reeds door tientallen kmo-ondernemers  aan de dagelijkse praktijk getoetst. Hun oordeel is vrijwel unaniem: de aanpak werkt, en biedt inzicht, overzicht en gemoedsrust. Een goede basis voor hernieuwde groei.

Maar, zoals Charles Buxton ooit zei, ”Je hebt nooit ergens tijd voor. Je zult er tijd voor moeten maken.”

Info: www.de1paginastrategie.be .

 

Rectangle Furbo.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven