Ontdek hoe Levanto een nieuwe dienstverlening kan ontwikkelen voor jouw kmo

HR

Organisaties, actief in de sociale economie, zoals Levanto, zijn steeds op zoek naar opportuniteiten voor tewerkstelling van kansengroepen. Levanto probeert realistische werkervaringen op touw te zetten, voor de mensen die we begeleiden. Van één project hebben we nu een unieke, commerciële dienst ontwikkeld.

Wie de bouwsector wat volgt in de media weet dat er al een paar jaren wordt ingezet op duurzaamheid om zo de ecologische voetafdruk en de CO2-uitstoot aan te pakken.

Betreed je echter een bouwwerf en je krijgt soms een totaal ander beeld. Containers volgestouwd met allerlei materialen door elkaar. Her en der afval in de ruimtes. Het schijnt dat afvalverwerkers duurder zijn als ze zelf containers moeten gaan uitsorteren. Waarom niet het sorteren reeds op de werf doen, je zal minder containers verbruiken en … lees nog eens de vorige zin.

Bij Levanto hebben we op grote werven aangetoond dat het rendabel en winstgevend is in onze nieuwe dienstverlening ‘Werfwachters’ te investeren. Een ploeg verzamelt en sorteert tot zo’n 10 verschillende afvalstromen op de werf. Met een uniek registratiesysteem monitoren ze de bewegingen en besparingen in uw afvalstroom, zodat steeds kan worden bijgestuurd.

Iedereen wil zijn duur werkvolk liefst zo lang mogelijk dat laten doen waarvoor ze betaald worden. En opruimen, naar de container brengen, sorteren en dergelijke wordt dan een dure zaak ondanks dat iedereen wel het nut ervan inziet.

Ik zou durven stellen dat deze nuttige dienstverlening mogelijk is, ENKEL door de sociale economie. Het is meermaals een win-win verhaal, als bouwheer word je er rijker van, in menig opzicht. Bouwwerven worden er veiliger door, wat op zich al voldoende reden is om een dienst als Werfwachters te overwegen.

In een volgende column bepleit ik dat sociale economie HR-mensen in een kmo kunnen ondersteunen. Reacties zijn altijd welkom: philip.kesteloot@levanto.be.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?