Ontdek hoe sociale economie de kmo kan helpen (deel II)

HR

Een kmo heeft het in tijden van crisis vaak moeilijker dan grotere bedrijven. De kapitaalbuffers zijn kleiner en de miserie is minder zichtbaar maar het doet een zaakvoerder van een kmo evenveel pijn 1 à 2 mensen te moeten ontslaan als honderden ontslagen bij grotere bedrijven.

In tijden van crisis wordt het concurrentiespel harder gespeeld, de prijzen worden onder druk gezet door de klant, die zelf moet besparen en dat verhaalt op zijn leveranciers. Het is nu net in die omgeving dat sociale economie zijn nut kan bewijzen aan de kmo, om beter gewapend te zijn tegen concurrenten. Ik ga aan de hand van een recent meegemaakt voorbeeld bij Levanto, mijn standpunt verduidelijken.

Een kleine industriële wasserij in Antwerpen. Vacatures en stagemogelijkheden zijn er nu niet,  grote klanten, waarde zo’n 50% van de jaaromzet, willen een nieuwe, all-in prijs en de kmo is eigenlijk te duur tegenover concullega’s, of je moet de lonen verlagen, ondoenbaar natuurlijk. Ik stel hen voor de ophaling en aflevering van de kledij, over diverse locaties in Antwerpen en Limburg, te centraliseren in het magazijn van Levanto. Wij gaan het arbeidsintensieve werk van in- en uitscannen van kledingstukken, sorteren volgens materie, taggen, inputten in hun computersysteem, verpakken en klaar maken voor transport, volledig op ons nemen. De wasserij kan zich concentreren op haar basisactiviteit: wassen van kledij.

Dit is outsourcing maar wie wil zich met zo’n werk bezig houden en tegen welke prijs. O ja, deze wasserij kan niet uitbreiden tenzij via dure herlocalisatie buiten Antwerpen. Dankzij Levanto zijn ze nu toch die denkpiste aan het bewandelen want ze kunnen misschien meer nieuwe klanten bedienen. En onze mensen in opleiding ‘logistiek’ krijgen een realistische werkervaring.

In een volgende column ga ik aantonen hoe sociale economie nieuwe marktsegmenten kan ontwikkelen. Reacties zijn altijd welkom: philip.kesteloot@levanto.be.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?