Furbo-Leaderboard_Updated.gif
Vrouw dat slaapt

Onvoldoende slaap zorgt voor mindere prestaties op het werk

Het belang van slaap wordt door veel mensen onderschat. Het gebrek aan een goede nachtrust, te weinig of onregelmatig slapen zorgt ervoor dat je lichaam onvoldoende kan herstellen. Je geheugen lijdt eronder en het is moeilijker om je te concentreren. Een logisch gevolg is dan ook dat onvoldoende slaap zorgt voor mindere prestaties op de werkvloer.

“Een gebrek aan slaap heeft een enorme impact”

In zijn nieuwe boek “Egopreneur” gaat Paul Van Den Bosch – bekend topsportcoach en auteur van diverse boeken – in op de impact van slaap op onze mentale en fysieke status. In een artikel op sportwebsite Sporza doet hij volgende straffe uitspraak over hoe je je fysieke paraatheid kunt verhogen: “Ik heb een podium gemaakt met de 3 belangrijkste pijlers en zet daar slaap helemaal bovenaan. Jammer genoeg is het tegenwoordig een statussymbool om te zeggen dat je met 4 à 5 uur slaap per nacht genoeg hebt. Maar dat is niet waar. Alle onderzoeken wijzen erop dat iedereen, zonder uitzondering, 7 tot 8 uur slaap nodig heeft. Een gebrek aan slaap heeft een enorme impact. Zowel op ons emotionele als cognitieve functioneren, maar ook op onze fysieke paraatheid.”

Het boek van Paul Van Den Bosch richt zich deze keer niet tot sportievelingen, maar naar iedereen die gezonder wil leven. Slaap is dus afgetekend de belangrijkste motor van een gezonde levensstijl. Langdurig slaaptekort leidt zelfs tot een significant verhoogde kans op kanker, alzheimer, hartproblemen, beroertes, diabetes type 2 en obesitas.

Door een gebrek aan slaap presteer je ook minder op de werkvloer. Het feit dat je lichaam onvoldoende kan recupereren, zorgt ervoor dat je geheugen minder scherp. Je concentreren wordt zodoende een stuk moeilijker. Slaapexpert Floris Wouterson becijferde dat de totale kost van slecht slapen in België in 2018 liefst 8 miljard euro bedroeg. Hij ontwikkelde ook een slaapcalculator waarmee bedrijven de impact van slaaptekort kunnen becijferen.

Tips van Paul Van Den Bosch voor een goede nachtrust

We zetten een aantal tips op een rijtje die Paul Van Den Bosch suggereert om voor een goede nachtrust te zorgen:

  • Dim ’s avonds tijdig de lichten.
  • Zorg voor een vast en ontspannend slaapritueel.
  • Zorg voor een goede matras.
  • Vermijd schermgebruik (pc, tablets, smartphone) tot laatste 3 uur voor het slapengaan.
  • Vermijd zware intellectuele arbeid voor het slapengaan.
  • Schrijf dringende taken in je agenda.

Op zoek naar meer tips? Voor deskundig en persoonlijk advies kan je bij De Slaapboetiek terecht. Vul snel onderstaand contactformulier in en we nemen contact met je op!

Meer lezen

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en De Slaapboetiek

Meer weten?

De Slaapboetiek

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • De Slaapboetiek

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials