Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Bouw Informatie Model: wat houdt BIM precies in?

Opleiding

Eén van de meest ingrijpende innovaties in de bouw is het 'virtueel bouwen' of Bimmen’. BIM staat voor: Building Information Modeling. Als werkmethodiek is BIM volop in ontwikkeling.

Binnen een bouwproces werken zeer veel verschillende partijen samen om te komen tot het uiteindelijke resultaat. BIM is een digitale representatie van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. De standaardisatiecommissie van het Amerikaanse ‘National BIM Standard’ beschrijft BIM als:

“Building Information Modelling (BIM) is Een BIM-model is een gedeelde kennisbron of bestand met informatie over het gebouw dat dient als een betrouwbare basis voor het nemen van besluiten tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw. Dus van het eerste ontwerp, gedurende de bouw, tijdens het beheer tot de sloop van het gebouw.”

Bekijk deze animatiefilm over BIM 

Uitgangspunt van BIM is dat verschillende partijen en teams samenwerken in verschillende fasen van de levenscyclus van het gebouw. Het aanleveren, ophalen en bewerken van de informatie in het BIM dient als ondersteuning en faciliteren van de rollen van de diverse betrokkenen.

De vereisten van een BIM zijn:

  • een gedeelde digitale weergave
  • de informatie in het model is daadwerkelijk interoperabel, dat wil zeggen; verschillende computers (software) kunnen de bestanden uitwisselen en gebruiken
  • de uitwisseling is gebaseerd op open standaarden
  • de uitwisseling moet mogelijk zijn in de taal van de deelnemers in het project

Afhankelijk van perspectief van betrokkene

Praktisch gezien is BIM dus afhankelijk van het perspectief van de deelnemers aan het proces:

  • Voor een project als geheel staat BIM voor informatiemanagement: data die bijdraagt aan en gedeeld wordt door alle deelnemers aan het project. BIM zorgt voor de juiste informatie bij de juiste persoon op het juiste moment.
  • Voor projectdeelnemers staat BIM voor een interoperabel proces voor de oplevering van het project; samen bepalen hoe individuele teams werken en hoeveel teams samenwerken om het gebouw te bedenken, ontwerpen, bouwen en exploiteren.
  • Voor het ontwerpteam staat BIM voor het integraal ontwerpen: technologische oplossingen inzetten, creativiteit stimuleren, meer feedback geven en teams stimuleren tot betere prestaties.

Bron: National BIM Standard

BE---KMO-Image---Digital.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials