Leaderboard KMOinsider.jpg

Bouwvakker is out, sportmanager is in

Opleiding

Nieuwe hippe beroepen in de lift in het volwassenenonderwijs

In september start ook het volwassenenonderwijs op. Nieuwe hippe opleidingen zoals microbrouwer, sportmanager en data-analist zitten in de lift. Traditionele beroepen zoals bouwvakker, lasser of boekhouder zijn minder gegeerd.

Volgens de inschrijvingscijfers van SYNTRA blijven de klassieke opleidingen grote aantrekkingspolen. Maar een neerwaartse trend is duidelijk ingezet. Zo vallen de inschrijvingen voor traditioneel gegeerde opleidingen tot boekhouder, vastgoedmakelaar,  elektricien, bouwvakker en lasser sterk terug.

Nieuwe hippe beroepen

De interesse van cursisten verschuift duidelijk naar een brede waaier van nieuwe, hippe beroepen. Zo ziet SYNTRA groeicijfers in recent opgestarte opleidingen als UX-designer, 3D artist, data-analist, microbrouwer en sportmanager. Eén specifieke opleiding spant dit jaar de kroon wanneer het gaat over groeicijfers: de opleiding tot BIM Bouwkundig Tekenaar vertoont een verdrievoudiging van het aantal inschrijvingen. Maar dit heeft vooral te maken met een specifieke noodzaak in de markt waarbij dit nieuwe tekenprogramma de nieuwe standaard is geworden.

Klassieke technische opleidingen hebben nog steeds toekomst

Wouter Danckaert, Algemeen Directeur SYNTRA: “Het is goed dat nieuwe arbeidsmarktnoden in technische beroepen worden opgepikt door onze cursisten. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat ook meer traditionele technische profielen nog steeds knelpuntberoepen met toekomst zijn. Vanuit SYNTRA juichen we het uiteraard toe dat mensen kiezen voor nieuwe technische opleidingen, maar opleidingen tot lasser of bouwvakker blijven nog steeds kansen bieden.”

Rectangle Furbo.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Businezz Booster

  • Cevora