Leaderboard KMOinsider.jpg

Help, mijn medewerker begrijpt mij niet!

Opleiding

Heb je als bedrijf een anderstalige medewerker aangeworven? Ervaart je anderstalige werknemer problemen op de werkvloer omdat hij het Nederlands onvoldoende onder de knie heeft?

Dan is Nederlands op de werkvloer van VDAB iets voor jou. Tijdens de opleiding leert je medewerker het Nederlands dat hij nodig heeft om zijn job goed uit te oefenen. De opleiding wordt op maat van het bedrijf gemaakt (specifiek gericht op het taalgebruik op jouw werkvloer) en is geïntegreerd in de gewone werktaken. Dus je werknemers leren of verbeteren hun Nederlands terwijl ze aan het werk zijn.

Je anderstalige werknemers krijgen geen theoretische lessen maar oefenen hun Nederlands in concrete werksituaties. Hebben ze bijvoorbeeld problemen om vragen van klanten te begrijpen dan doen ze eerst een rollenspel. Vervolgens helpen ze - samen met de instructeur - echte klanten. Op die manier leren ze het Nederlands dat ze nodig hebben om hun job goed uit te voeren. Efficiënt en resultaatgericht!

Maar ook de Nederlandstalige collega's en directe leidinggevenden worden betrokken. Zij leren hoe ze helder kunnen communiceren met de anderstalige medewerkers. En ze ontdekken op een vlotte manier de taboes en misverstanden. Voor de Nederlandstalige werknemers is een workshop voorzien rond efficiënt communiceren en klare taal op de werkvloer. Deze workshop is geïntegreerd in de opleiding.

Met deze opleiding zorgt VDAB ervoor dat alle collega's onderling vlotter kunnen communiceren, dat ze zelfstandiger kunnen functioneren én zich beter integreren binnen de organisatie.

Praktisch

De opleiding in je bedrijf wordt altijd volledig op maat gemaakt door een instructeur van VDAB en start vanuit een analyse van het probleem.

De instructeur van VDAB observeert je anderstalige medewerkers en gaat na in welke situaties er problemen zijn. Bijvoorbeeld: ze begrijpen de veiligheidsinstructies niet, zijn niet in staat zijn om verslagen te maken, kunnen geen telefoongesprekken voeren met klanten of hebben communicatieproblemen met andere werknemers. Want terwijl de supervisor misschien klaagt dat de anderstalige hem niet begrijpt, zal de anderstalige medewerker op zijn beurt misschien zeggen dat er te snel wordt gesproken, of te veel in het dialect

Vervolgens bepaalt de instructeur op basis van zijn bevindingen met jou de doelstellingen en de cursusinhoud. De lessen vinden plaats in je bedrijf, zo weinig mogelijk in een klaslokaal en zo veel als het kan op de werkvloer, in het magazijn, in de kantoren.

De opleiding van de anderstalige medewerkers gebeurt bij voorkeur twee keer per week en tijdens de werkuren. Op die manier is er een grotere betrokkenheid en kunnen de medewerkers regelmatig oefenen. De duur van de opleiding hangt af van de cursusinhoud en het niveau van de werknemers. Meestal wordt er gestart met 20 uur.

De opleiding kan aan één anderstalige medewerker gegeven worden of aan kleine groepen van maximaal 8 anderstalige personen.

De Nederlandstalige collega's en directe leidinggevenden krijgen les in groepjes van 4 tot 12 deelnemers, gedurende bij voorkeur twee à drie uur.

Prijs

De prijs bedraagt 100 euro per lesuur, ongeacht hoeveel personen er deelnemen.

Opgelet: in deze prijs is alles inbegrepen: het ontwikkelen van cursusmateriaal, de verplaatsingen van de instructeur, de evaluatie...

Ben je een KMO, dan krijg je een korting.

- Heb je minder dan 10 werknemers, dan betaal je 50% minder.

- Heb je tussen 10 en 25 werknemers, dan betaal je 25% minder.

- Ook heel wat sectoren geven kortingen (soms tot 100%).

Werf je anderstalige werknemers aan via een IBO? Dan krijgen je werknemers gratis een opleiding Nederlands.

Rectangle Furbo.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Businezz Booster

  • Cevora