FURBO_Leaderboard.gif
Anke Ulens, Vivaldis Interim

Rising You: vluchtelingen starten in de bouw

Opleiding

Op de eerste dag na het bouwverlof startten 11 vluchtelingen met een professionele stage in de bouwsector. De cursisten specialiseerden zich in vier beroepen: metser, betonbekister, stukadoor of dakdekker. Het Rising You-project is een samenwerking tussen uitzendkantoor Vivaldis, de sociale onderneming Rising You en de VDAB.

Opleiding van 18 weken

De cursisten werden grondig voorbereid om op een veilige manier in de hoogte te werken. Aan de stageperiode van 10 dagen ging een opleiding van 18 weken vooraf. Klimmen, lessen Nederlands, bouwvaardigheden, motivatie en een VCA-veiligheidsattest (Veiligheidschecklist Aannemers) behalen waren onderdelen van de opleiding.

Werk is wat je zelf van maakt

Uitzendkantoor Vivaldis zet zijn expertise in de bouwsector in om de vluchtelingen te matchen met de arbeidsmarkt. De stage- en arbeidsplaatsen voor de vluchtelingen zijn verdeeld over acht verschillende bouwbedrijven. Na de stage volgt een interimcontract van zes maanden, met een kans op vast werk. “Werk is wat je er zelf van maakt. We geven deze mensen die een zware periode achter de rug hebben de kans om hun handen uit de mouwen te steken en iets van hun carrière en toekomst te maken”, vertelt Anke Ulens, CEO van Vivaldis.

“Onze klanten hebben er natuurlijk baat bij om gemotiveerde professionals aan te trekken. De effecten van de vergrijzing worden voelbaar en de sector telt heel wat knelpuntberoepen”, aldus Anke Ulens.

De motivatie van Youssef

Youssef Lagtayi is een van de stagiaires die op als betonbekister startte bij de firma Renotec in Geel. Dit betekent een nieuwe kans voor de jonge man. “In het opvangcentrum van Steenokkerzeel heb ik voor het eerst kennis gemaakt met klimmen. Mijn begeleidster zag dat de sport mij veel deugd deed en heeft me gepusht om daarmee verder te gaan. Zo kwam ik bij de klimclub van Rising You terecht, en vervolgens bij de opleiding om bekister te worden. Ik heb er lange tijd naar uitgekeken om vandaag te kunnen starten bij Renotec”, vertelt Youssef.

Instroom via VDAB, Rising You en Vivaldis

Geïnteresseerde werkzoekenden kunnen zich registreren bij de VDAB. Na een selectie op onder andere de kennis van het Nederlands, een klim- en handigheidstest en een check op hoogtevrees maakten de geïnteresseerden kans op één van de twaalf plaatsen van de Rising You-opleiding.

Tijdens de opleiding maken de cursisten al kennis met het soort bedrijf waarbij ze daarna aan de slag kunnen. Na een geslaagde stage krijgen de deelnemers een interimcontract van 6 maanden met een optie op vast werk. Als de eerste stage geen succes is, dan wordt een tweede stageplaats gezocht.

FURBO_Rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven