Furbo-Leaderboard_Updated.gif
SD Worx horeca

Actief in de horeca? Kies voor een sociaal secretariaat op maat van je sector

Een horecazaak uitbaten is een prachtig beroep. Tegelijk word je echter met zoveel regels geconfronteerd, dat je wel wat hulp kunt gebruiken. Met de juiste ondersteuning kun je je focussen op wat echt telt: tevreden klanten die terugkomen of reclame maken voor je zaak. Daarvoor kun je rekenen op SD Worx, dé expert in horeca.

Steven Rosseel is business development manager horeca bij SD Worx. Voordien baatte hij jarenlang zelf een zaak uit in Aalst en was hij gedelegeerd bestuurder van de Belgian Restaurants Association, waar hij z’n gewicht in de schaal kon leggen om evoluties in de sociale wetgeving zo horecavriendelijk mogelijk te maken. Naast z’n job bij SD Worx levert Steven strategisch advies over de inplanting van Food & Beverage op de Tour & Taxis-site in Brussel.

Steven Rosseel business development manager horeca SD Worx

Bij SD Worx zet Steven zijn ruime ervaring én zijn passie voor de sector in om horeca-ondernemers met gericht advies te begeleiden naar een winstgevende zaak. In een interview met KMOinsider laat hij zijn licht schijnen op de Belgische horeca en de meerwaarde van SD Worx voor de sector.

“België is een van de weinige landen waar je in elke zaak, van een eenvoudig frituur tot een sterrenrestaurant, een zekere kwaliteit mag verwachten. Dat is vrij uniek in de wereld, maar we missen het chauvinisme voor ons cultureel-gastronomisch patrimonium. Daarnaast moeten we de sector werkbaar houden. We moeten opletten voor economische, sociale en juridische beslissingen die de horeca in gevaar brengen.”

Horeca wordt witter

“Historisch gezien hebben uitbaters altijd in een grijze zone gewerkt. Er ging veel zwart geld rond. Sinds 2009 is er een akkoord tussen de horecafederaties en de regering om de sector te officialiseren. Het doel is om tot minder faillissementen en meer investeringen te komen. Daarom werd de btw op een ter plaatse genuttigde maaltijd verlaagd van 21% naar 12%. Daarnaast kwam er een witte kassa als controlemechanisme voor restaurants. De sector kreeg in ruil daarvoor fiscaal interessante tegemoetkomingen. De witte kassa is intussen wijdverspreid en heeft ook effectief voordelen voor de bedrijfsvoering en de bedrijfskosten.”

“De afgelopen drie jaar is de horeca systematisch aan het verwitten. De sector an sich verandert ook. De traditionele cafés, frituren, restaurants en hotels transformeren in andere concepten. Je krijgt bijvoorbeeld restaurants die zich focussen op één nicheproduct waarvan ze een groot volume aan hoge kwaliteit kunnen serveren. In de hotels zien we meer en meer boutiquehotels en B&B’s die het aanbod verruimen en diversifiëren. Bruine kroegen krijgen het gezelschap van belevingscafés. Het aantal faillissementen neemt af en het aantal officieel gewerkte uren neemt al drie jaar op rij met dubbele cijfers toe. Restaurants werken nu meer met voltijdse dan deeltijdse contracten.”

“De officialisering heeft dus heel wat voordelen met zich meegebracht. Geen enkele sector heeft ook zoveel uit de brand kunnen slepen als de horeca. Zo mogen er bijna drie keer zoveel overuren geklopt worden als in andere sectoren. Het brutoloon van 360 van die overuren wordt als nettoloon uitbetaald. Dat is voordelig voor werknemer en werkgever. Ook voor studentenarbeid en flexijobs zijn er soepele regels.”

Door de bomen het bos blijven zien

“Maar er zijn zoveel maatregelen gekomen dat een horeca-uitbater door de bomen het bos niet meer ziet. Op dat moment komt SD Worx op het toneel als vertrouwenspersoon. Als sociaal secretariaat bieden we individuele begeleiding en helpen we ondernemingen zo rendabel mogelijk te werken en te groeien. We willen de loonkosten laag houden, maar het personeel wel een mooi nettoloon geven. Dankzij benchmarking kunnen we daarover goed advies geven. Bovendien hebben we een uitgebreid team juridische experts die de wetgeving rond horeca op de voet volgen. We hebben ook online tools om bijvoorbeeld de planning te regelen, tewerkstelling aan te geven en vakantieaanvragen te behandelen. Tot slot werken we samen met een aantal partners die nuttige diensten leveren voor horeca-zaakvoerders. Denk maar aan menu engineering, bestelplatformen, kassasystemen, boekhoudapplicaties …”

Bij SD Worx kun je rekenen op de persoonlijke aanpak van een vaste consulent die de sector (vaak uit eerste hand) door en door kent.

Ondernemers ondersteunen

“Horeca blijft een zeer persoonlijke sector. Je doet het niet alleen om geld te verdienen, maar vooral vanuit de passie. Tegelijk blijf je wel een ondernemer die alle steun kan gebruiken. Bij SD Worx kun je rekenen op de persoonlijke aanpak van een vaste consulent die de sector (vaak uit eerste hand) door en door kent. Elk kwartaal komen de verschillende horecaspecialisten samen om hun kennis te delen. We stellen onszelf permanent in vraag om de dienstverlening en oplossingen te blijven verbeteren. Dankzij de 27 kantoren overal te lande staan we als SD Worx overigens letterlijk dicht bij onze klant.”

Ben je als ondernemer in de horeca op zoek naar een sociaal secretariaat met uitgebreide kennis van je sector? Steek je licht op in een SD Worx-kantoor in je buurt en ontdek het aanbod voor de horeca.

Lees ook

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en SD Worx

Meer weten?

SD Worx logo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • SD Worx

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials