Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Telewerken: waarom je er ook als kmo baat bij hebt

Dankzij tal van technologische ontwikkelingen zijn de meeste werknemers vandaag niet langer gebonden aan een fysieke werkplek. Alsmaar meer bedrijven staan daarom – vaak op vraag van de medewerkers – telewerk toe. Althans grotere ondernemingen, want kmo’s laten telewerk en de voordelen ervan vaak nog links liggen. Wat zijn de voordelen van telewerk? En wat zijn de aandachtspunten als je telewerken wil introduceren in je kmo?

Cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer tonen aan dat zo’n 17% van de werknemers minstens een dag per week telewerkt. Dat zou meer kunnen zijn, want zowat een op de drie van wie graag wil thuis- of telewerken, krijgt daarvoor geen toestemming van zijn baas. De argumenten: minder sociale cohesie en teamspirit, en gebrek aan directe controle.

De voordelen op een rij

Zowel jij als werkgever als je personeel varen wel bij telewerk. Dit zijn de voornaamste voordelen:

Minder files

Een medewerker die thuis of dichtbij huis werkt, hoeft geen (verre) verplaatsing met de wagen te maken. Zo nemen de filedruk en de bijbehorende stress af, ook voor werknemers die wél de baan op moeten. Op dagen zonder afspraken, opleidingen of workshops kan een werknemer dus gerust van thuis uit werken.

Betere work-life balance

Mensen die thuiswerken, kunnen hun werk en privézaken beter op elkaar afstemmen. Denk maar aan de kinderen die naar school moeten, een installateur die moet langskomen of een pakketje dat naar de post moet. Het zorgt voor minder stress dan wanneer die zaken tijdens de ochtend- of avondspits moeten gebeuren. Bovendien doet een kleine pauze wonderen voor de creativiteit.

Meer engagement en productiviteit

Telewerkers hebben meer controle over hun werk en de invulling van hun dag. Ze appreciëren die verantwoordelijkheid en dat vertrouwen, wat hun betrokkenheid ten goede komt. Geëngageerde medewerkers zijn productiever en creatiever, worden minder ziek en geven je onderneming een positievere uitstraling, ook bij klanten.

Positief imago als werkgever

In de ‘war for talent’ kan de mogelijkheid tot thuiswerk of telewerk een argument zijn om kandidaten over de streep te trekken. Zeker een jonge generatie werknemers hecht meer belang aan flexibiliteit en autonomie.

Goede afspraken maken goede vrienden

Om van telewerk een succes te maken, is er evenwel nood aan duidelijke afspraken en nieuwe gewoontes. Enkele tips:

  • Als bedrijfsleider is het belangrijk te beginnen met je bedrijfsorganisatie tegen het licht te houden en te kiezen voor een open leiderschap, dat gebaseerd is op transparantie en wederzijds vertrouwen.
  • Kijk ook na welke hulpmiddelen je moet voorzien voor thuiswerkers: gsm, laptop, internetabonnement, gespecialiseerde software …
  • Om te voorkomen dat je medewerkers op hun eigen eilanden gaan werken, kun je sterker inzetten op teamvergaderingen, teambuildings en bedrijfsfeesten. Zo blijft de groepsdynamiek in je onderneming behouden.
  • Afspraken en regels rond thuiswerken kun je vastleggen in een policy. Ook al werk je in een sfeer van vertrouwen, het is nooit een slecht idee om zaken op papier te zetten.

Om de introductie van telewerken vlot te laten verlopen in je bedrijf, kun je het handige stappenplan van SD Worx volgen.

Meer weten over telewerken? Neem contact op met SD Worx om werk te maken van telewerken in je kmo!

Lees ook

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en SD Worx

Meer weten?

SD Worx logo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • SD Worx

Ook interessant

Interessante bedrijven