Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Populairste extralegale voordelen volgens medewerkers: bedrijfsfiets en openbaar vervoer zitten in de lift

Naast wandelen ontdekte de Belg in 2020 ook de bedrijfsfiets en het openbaar vervoer, zo lijkt het. Cijfers van hr-dienstverlener SD Worx tonen dat werknemers een leasefiets via de baas of de terugbetaling van een bus-, tram- of treinabonnement alsmaar waardevoller vinden. Beide gaan er aardig op vooruit in de top van populairste extralegale voordelen.

In steeds meer bedrijven kunnen medewerkers via een systeem van flexibele verloning mee bepalen welke extralegale voordelen in hun loonpakket zitten op basis van wat het beste bij hun persoonlijke situatie aansluit. Naar goede gewoonte geeft SD Worx bij de start van het nieuwe jaar inkijk in welke keuzes Belgische werknemers het afgelopen jaar via hun Flex Income Plan™ maakten.

Groeiende interesse in bedrijfsfiets en openbaar vervoer

Isabelle Cornelis, Senior Legal Consultant SME bij SD Worx vertelt: “Voor het eerst in jaren stijgt de populariteit van het openbaar vervoer (+44%). Verder kozen bijna dubbel zoveel medewerkers voor een leasefiets en een fietsvergoeding (+80%). De stijgende populariteit hoeft niet te verbazen: tijdens de lockdown leerden we ons doelbewuster en duurzamer te verplaatsen. Dat zette zich dus ook door in het pendelgedrag. Dankzij de fiets en het openbaar vervoer vermijd je tijdverlies door files. Bovendien helpt de bedrijfsfiets de medewerker om aan zijn dagelijkse portie lichaamsbeweging te komen terwijl hij er via de fietsvergoeding een leuke extra mee verdient.”

De auto behoudt evenwel zijn plaats in de top drie van populairste voordelen, maar dat heeft een reden, aldus Cornelis: “Het gros van de deelnemende werknemers hebben al een bedrijfswagen. We zien dat deze groep vaak opteert voor een groener of goedkoper model en het vrijgekomen budget vervolgens besteedt aan andere voordelen, zoals de bedrijfsfiets. Dat bedrijfswagens alsmaar duurder worden, voor werkgevers maar ook voor werknemers, zorgt voor een shift naar duurzamer woon-werkverkeer.”

Interessante alternatieven voor mobiliteitsvergoeding

Bij de start van dit jaar viel het doek definitief over de mobiliteitsvergoeding. Via die regeling konden werknemers sinds 2018 hun (recht op een) bedrijfswagen inruilen voor een fiscaal voordelige vergoeding. Maar het Grondwettelijk Hof verwees het systeem in januari 2020 definitief naar de prullenmand. In plaats van opnieuw te opteren voor een wagen, kunnen werkgever en werknemer overeenkomen om hiermee extra budget te creëren in een systeem van flexibel verlonen. Ook dat speelt ongetwijfeld een rol in waarom de Belg nu meer kiest voor de bedrijfsfiets en de terugbetaling van abonnementen.

Het zal nog even duren voor de fiets of het openbaar vervoer Koning Auto van de troon stoten, maar een kentering in de mindset is alvast ingezet. Zorg ervoor dat je als werkgever niet achterblijft. Download het gratis e-book van SD Worx om een duurzamer mobiliteitsbeleid te introduceren en/of te stimuleren in je bedrijf.

Gezondheidsvoordelen ook sterke stijgers

Corona laat ook in de loonpakketten van de Belgische werknemers sporen na. Het is de terugbetaling van de hospitalisatieverzekering voor gezinsleden die de grootste sprong vooruit maakt: dubbel zoveel medewerkers (+114%) kozen voor dit voordeel. De terugbetaling van aanvullende gezondheidsverzekeringen belandde bij zo’n 37% meer deelnemende werknemers in de voordelenkorf.

Flexibel verlonen, iets voor jouw onderneming?

Elk jaar stijgt het aantal werkgevers dat flexibele verloning invoert: op twee jaar tijd verdubbelde het succes van deze budgetneutrale formule. Ook benieuwd hoe je een flexibel verloningssysteem uitrolt in jouw kmo? Stel je vraag aan de experts van SD Worx via de website of via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en SD Worx

Meer weten?

SD Worx logo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • SD Worx

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials