Welzijn op de werkvloer is cruciaal voor de tevredenheid en loyaliteit van je werknemers
Als werkgever ben je ervoor verantwoordelijk dat je werknemers zich goed voelen in hun job. Zo geef je hun de nodige tools om efficiënt te kunnen werken. Daarnaast heb je aandacht voor de diversiteit, de inclusie en het welzijn op de werkvloer. En je ondersteunt hun fysieke en mentale gezondheid. We gaan dieper in op al deze aspecten.
Als ontwikkelaar van cloud business-software houdt Exact de vinger aan de pols van de arbeidsmarkt. In functie van de actualiteit formuleren de experten regelmatig advies aan kmo’s. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van welzijn op de werkvloer.
Hoe meet je het welzijn op de werkvloer?
Een werkplek waar iedereen zich gezien en gehoord voelt, wat hun gender, leeftijd of achtergrond ook is, draagt bij aan de creativiteit, innovatie en betrokkenheid. Meer welzijn op de werkvloer betekent minder burn-outs en ziekmeldingen. Ga er niet zomaar vanuit dat het op dat gebied wel goed zit in je organisatie. Creëer een inclusieve cultuur, door diverse teams samen te stellen en opleidingen of workshops over diversiteit en inclusie te organiseren. Bevraag je medewerkers regelmatig of er naar hun gevoel voldoende aandacht is voor inclusie, innovatie, groeikansen, mentale gezondheid, emotionele en fysieke veiligheid. Zo spoor je eventuele knelpunten op en kan je actief bijsturen.
Het belang van een goede mentale en fysieke conditie
Mentaal en fysiek fitte werknemers ervaren meer welzijn op de werkvloer en zijn productiever. Spoor je mensen aan om een gezonde levensstijl aan te nemen (voldoende bewegen, gezond eten…). Lanceer zelf proactief initiatieven, zoals gezonde alternatieven op het menu in de bedrijfskantine, of fitness-, yoga- of meditatiecursussen. Die kan je gratis of voordelig aanbieden. Spoor je mensen ook aan om hun mentale en fysieke gezondheid regelmatig te laten checken door een medische professional.
Mentaal welzijn op de werkvloer
Dit is een doorslaggevend element van je welzijnsbeleid, met een impact op het aantrekken en behouden van talent. Werkdruk en stress leiden tot verzuim, wat de mensen die achterblijven nog meer onder druk zet. Je kan de vicieuze cirkel onder meer doorbreken door realistische deadlines voorop te stellen. Laat je medewerkers die dat wensen opleidingen en trainingen rond mentale gezondheid en stressmanagement volgen. Een open communicatiecultuur, waar werknemers hun bekommernissen kunnen uiten, helpt eveneens om een gevoel van veiligheid te creëren.
Samen zorgen voor een goede work-lifebalans
Het juiste evenwicht vinden tussen werk en privéleven is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werkgever en werknemer. Samen kan je een gezonde werkomgeving creëren, een voedingsbodem voor zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling. Communiceer open met je mensen over verwachtingen, grenzen en behoeften. Je kan de tevredenheid en het welzijn op de werkvloer verder boosten door flexibele werktijden, voldoende verlofdag opleidingskansen en groeimogelijkheden te bieden. Respecteer zeker ook het recht op deconnectie van je werknemers. Afwisselend thuis en op kantoor werken, maakt voor veel (jong) talent deel uit van de goede work-lifebalans. Het is dus van belang dat je de mogelijkheid van hybride werk vermeldt in je vacatures. Maak duidelijke afspraken rond de doelstellingen en voorzie de nodige technologische tools om thuis (of ergens anders) comfortabel te werken.
Monitor het welzijn op de werkvloer
Zoals veel HR-uitdagingen, biedt het creëren van een veilige en gezonde werkplek tegelijk opportuniteiten voor je employer branding. Met Officient, de HR-software van Exact, beschik je over een krachtige tool om inzichten te verkrijgen dankzij HR-analytics. Je kan HR-gegevens, zoals de gender- of leeftijdsverhoudingen, makkelijk analyseren en weergeven in grafieken. Op basis daarvan onderneem je gerichte acties om het welzijn op de werkvloer te bevorderen.
Het belang van welzijn op de werkvloer valt duidelijk niet te onderschatten. Het is cruciaal voor het aantrekken en behouden van talent, en dus voor de gezonde groei van je KMO. Officient kan je hierbij inzichten verschaffen.