20200701-Desk-solutions.gif

Cloudcomputing, wat is dat precies?

Cloud hosting

Hoe breng je je data, bestanden en software naar de cloud?

Bij cloudcomputing levert een cloud provider computerdiensten via het internet, de cloud. Het gaat om servers, opslag van gegevens, databases, netwerkfuncties, software,… De diensten worden in rekening gebracht volgens je gebruik.

Verschillende types cloudservices

Er bestaan verschillende types cloudservices: IaaS, PaaS en Saas, wat respectievelijk staat voor Infrastructure as a Service, Platform as a Service en Software as a Service.

Wat is IaaS?

Met Infrastructure as a Service huur je IT-infrastructuur: servers en virtuele machines, opslag, netwerken en besturingssystemen. Je betaalt per gebruik.

Wat is PaaS?

Bij Platform as a Service krijg je een omgeving geleverd voor het ontwikkelen, testen, leveren en beheren van softwaretoepassingen. Deze dienst is handig voor ontwikkelaars van apps.

Wat is SaaS?

Software as a Service werkt op basis van een abonnement waarmee je softwaretoepassingen via het internet krijgt geleverd. Je cloud provider beheert de softwaretoepassingen en voert het onderhoud uit (b.v. upgrades, beveiligingspatches,…).

Openbaar, privé of hybride?

Bronnen voor cloudcomputing worden op verschillende manieren geïmplementeerd: via een openbare cloud, een privécloud of een hybride cloud.

Openbare clouds zijn eigendom van een externe cloudserviceprovider. Hij levert computerbronnen via internet. Alle hardware, software en andere infrastructuur zijn zijn eigendom en hij staat ook in voor het onderhoud. Toegang tot de dienstverlening heb je via een webbrowser.

Een private cloud of een interne of bedrijfscloud is een cloud waarvoor de services en de infrastructuur op een privénetwerk worden onderhouden. De computerarchitectuur is dezelfde als bij openbare clouds, maar de hostingdiensten worden aan een beperkt aantal personen aangeboden, achter een firewall. Deze vorm wordt vaak gebruikt door IT’ers om de mogelijkheden van bedrijfsnetwerken uit te breiden.

In een hybride cloud gaan openbare en privéclouds samen. Ze zijn verbonden via technologie die het mogelijk maakt gegevens en toepassingen tussen de clouds te delen of te verplaatsen. Als je een hybride cloud gebruikt, beschik je over meer flexibiliteit en implementatieopties.

20200701-desk-solutions-rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials