De vijfminutentest

IT

Het is een hallucinant cijfer: 9.570 bedrijven hebben in 2010 het faillissement aangevraagd – 150 meer dan in het jaar ervoor. Allemaal slachtoffers van de economische en fi nanciële crisis? Die heeft er ongetwijfeld mee te maken, maar ik denk niet dat het alleen daaraan ligt. De pijnlijke waarheid is dat veel bedrijven op heel wat cruciale vragen momenteel niet (snel genoeg) kunnen antwoorden. Laten we eens de test doen.

Kunt u de volgende vragen in minder dan vijf minuten antwoorden? Welk van uw producten is het meest winstgevende? Wat is de totale waarde van de goederen die uw bedrijf momenteel op voorraad heeft? Hoelang blijven uitgaande facturen gemiddeld openstaan?

Of u op deze vragen tijdig een sluitend antwoord kunt geven, bepaalt bijvoorbeeld of uw bedrijf in aanmerking komt voor een kredietverlening. Dat getuigt immers van een gezonde cashfl ow, wat fi nanciële instellingen nu eenmaal ontzettend belangrijk vinden. Wie op zo’n moment met de mond vol tanden staat, gaat met lege handen naar huis. Maar in staat zijn om dat soort informatie snel op te snorren, komt niet enkel van pas als uw bedrijf in moeilijkheden verkeert. Dat inzicht kan de bedrijfsresultaten gunstig beïnvloeden. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een degelijk ERP-pakket. Daar bestaan tal van vooroordelen over, met op kop: het is duur en het duurt een eeuwigheid om het te installeren. Dat klopt allebei niet. Dankzij ons Fast Startprogramma kunnen heel wat klanten al binnen het half jaar aan de slag met hun nieuwe software.

Met SAP Fast Start wordt ERP echt betaalbaar voor een bedrijf, want dankzij de voorgeconfi gureerde versies voor productie-, handel- en dienstenbedrijven, kan het bedrijf mee profi teren van de best practices bij duizenden andere kmo-klanten, en hoeft het niet van nul af aan te starten. Enkele voorbeelden maken duidelijk hoe belangrijk dat is. Bij GC Europe, een distributeur van producten voor tandverzorging, is de verkoop meer dan verdubbeld nadat ze overgeschakeld zijn op een ERP-pakket, en dat met een minimale stijging in personeel. En de financieel directeur van Enfi nity kon vorig jaar twee dagen extra vakantie nemen. De reden? Met behulp van hun ERP-pakket duurde het afsluiten van de jaarrekening – waar hij vroeger twee dagen zoet mee was – dit keer maar… vijf luttele minuten.

Volgens mij heeft hij die twee dagen overigens niet op een zonovergoten strand doorgebracht, maar gebruikt om nuttiger werk te verrichten dan het doorpluizen van de boekhouding… Bedenk eens wat u met twee dagen extra zou kunnen doen!

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?