Een brandoefening voor uw bedrijfsprocessen

IT

Misschien is het me gewoon ontgaan, maar ik heb het gevoel dat we dit jaar minder dan vroeger om de oren werden geslagen met “Terug naar school!”-campagnes in grootwarenhuizen en zo. Waarom wordt die slogan alleen maar rond deze tijd van het jaar boven gehaald? Moeten we met z’n allen niet voortdurend terug naar school? 

Binnen grote ondernemingen worden werknemers geregeld nieuwe inzichten of vaardigheden bijgebracht. In kmo’s leeft echter het gevoel dat sleutelfiguren niet lang genoeg kunnen worden gemist om een opleiding te volgen. Nochtans: als grote ondernemingen zo sterk geloven in bijscholing, waarom u dan niet?

Een van de vaardigheden waarvoor ik mijn leraren nog altijd heel dankbaar ben is: alles met een kritische geest bekijken. Soms is het nodig om de pauze-toets eens in te drukken en hetgeen waarmee je dag in, dag uit mee bezig bent eens grondig te bestuderen. Verlopen de processen in uw onderneming wel voldoende efficiënt? Worden alle beschikbare middelen optimaal gebruikt? Is er geen andere aanpak te bedenken waardoor uw producten of diensten verbeteren, de relatie met de klant versterkt, misschien zelfs de marge verhoogt? 

Vaak ontbreekt helaas de aanleiding om zulke denkoefeningen eens te maken. Als er eens een kleine brand uitbreekt in uw bedrijf, bent u vast geneigd om eindelijk eens werk te maken van regelmatige brandoefeningen, betere nooduitgangen, enzovoort. Wel, ook voor het herbekijken van uw bedrijfsprocessen bestaat zo’n moment: de installatie of upgrade van ERP-software. Die software moet namelijk optimaal worden afgestemd op de werking van uw bedrijf, en daarvoor moet die heel precies in kaart worden gebracht. Op dat moment merkt men vaak de zwakke plekken in het raderwerk: methodes die beter kunnen, procedures die niet voldoende zijn aangepast aan de veranderingen in de markt of het vak, oplossingen die ooit voldeden, maar nu hopeloos achterhaald zijn. Om volop te genieten van de voordelen van een ERP-pakket, frist u best eens uw bedrijfsprocessen op. Zo werpt een investering in ERP al vruchten af nog voor de eerste computer wordt aangezet. 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials