Een NAS? Da’s pas klas!

IT

In ieder kantoor creëren we data. Denk maar aan boekhouders, advocaten, vertaalbureau’s, …. Klassieke producten worden beschermd tegen beschadiging. Nog te vaak denken kmo’s niet voldoende aan de bescherming van hun data-productie. Bescherming tegen falende hard- en software én bescherming tegen gebruikersfouten. Je wordt stilaan zenuwachtig? Dat hoeft niet. Zorg voor een goed georganiseerde back-up routine.

De misvatting dat servers met hun ‘mirror’ systemen een back-up overbodig maken, is een gevaarlijke denkpiste. Gespiegelde schijven geven enige bescherming want de disks kopiëren je data over verschillende schijven maar ze beschermen je dus alleen tegen de hardware uitval van een harde schijf.

Vandaar een automatische back-up systeem: een NAS (Network Attached Storage), d.i. een externe netwerk harde schijf eventueel met een eigen mirror, enkele instellingen in de Windows Server software en je back-up draait al als een redelijk betrouwbaar systeem.

Nadeel 1: backup van je databases lukt zo niet. Deze systemen draaien permanent op je server en worden in een klassieke back-up overgeslagen omdat ze actief in gebruik zijn!

Nadeel 2: wat als alles afbrandt of bij diestal? Deze info staat dan wel op de netwerkschijf . Nu moet je ze nog eenvoudig kunnen meenemen om je te beschermen tegen brand of diefstal. De NAS is meestal echter een te groot toestel om eenvoudig mee te nemen.

Oplossing voor nadeel 1 is gespecialiseerde back-up software. Die zorgt voor back-up van Exchange, SQL Server en andere actieve databases.

Oplossing voor nadeel 2: Dat doen we door enkele kleine verstevigde schijfjes ter grootte van een portefeuille die tot 1TB data kunnen bevatten. Die wisselen we dagelijks en we hebben een off site backup.

Volgende keer vertellen we over nog meer mogelijkheden voor een veilige back-up met online systemen. Kan je niet wachten? Bel ons en we komen het uitleggen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

acom logo

Acom