Het staat in de wolk geschreven

IT

“Informatica en computers, dat kost alleen maar geld en tijd. Ik zou dat liever in iets anders steken, hoor.” Deze opmerking hoor ik steeds vaker vallen bij bedrijfsleiders van kmo’s. Ze willen die tijd en dat budget liever besteden aan hun kernactiviteiten. Dat is heel normaal aangezien ze daar hun brood mee moeten verdienen. Als het mogelijk zou zijn, dan gooiden ze heel de computerboel buiten.

Natuurlijk is het niet mogelijk om als hedendaags bedrijf zonder informaticasystemen te werken. Maar het is wel mogelijk om dat helemaal uit te besteden. Je kan dan alles in de zogenaamde cloud opslaan, uitwisselen en verwerken. De kostprijs ervan wordt bovendien gespreid. Je betaalt per gebruiker per periode en de totale kost is vooraf gekend. Zo kom je voor weinig verrassingen te staan.

Je kan het eigenlijk vergelijken met de elektriciteitsvoorziening. Zonder elektriciteit valt haast elk bedrijf stil. Nochtans staan de meeste ondernemingen niet zelf in voor hun stroomproductie. Maar als je de stekker in een stopcontact steekt, komt er stroom uit. Bij cloud computing vertrek je vanuit hetzelfde principe. Servers en software staan bij een externe leverancier, zoals bijvoorbeeld SAP. Met de eigen pc of via een mobiel toestel kunnen werknemers via het internet met de software werken. De leverancier staat in voor regelmatige back-ups, updates en het onderhoud van de hardware en software. Klanten betalen voor dit totaalpakket van hardware, software en diensten.

Het opzetten van een systeem in de cloud heeft als voordeel dat het simpel is -alles wordt voor de bedrijven verzorgd- het goed werkt en de kost ervan duidelijk afgebakend is.

Aan de andere kant denken bedrijven natuurlijk aan de veiligheid van hun gegevens. Zou je zelf happig zijn om je meest confidentiële informatie te delen met een buitenstaander? Om iemand zover te krijgen, moet er een duidelijk vertrouwen zijn. Een leverancier van clouddiensten kan een vertrouwensband opbouwen door onder andere de beveiliging van de gegevens te garanderen. Bijvoorbeeld door de servers in een sterk beveiligde omgeving te plaatsen, ervoor te zorgen dat er met zware beveiligingssoftware gewerkt wordt en confidentialiteitscontracten af te sluiten.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials