anr-banner.gif

“Een goede BaaS is steeds belangrijker”

Als we het tegenwoordig over de overvloed aan data in ondernemingsland hebben, dan gaat het vooral over de mogelijkheden om data te verzamelen, die te analyseren en op basis daarvan de commerciële pijlers te bouwen die de toekomst van de ondernemingen moeten helpen vrijwaren.

“Ondertussen”, legt Maarten Avonts, sales manager van acom, uit, “mogen we niet vergeten hoe belangrijk het is dat niet alleen die nieuwe data, maar ook de vroegere bestanden niet verloren gaan. Een computercrash, brand of diefstal kunnen zorgvuldig opgebouwde data doen verdwijnen en zo elk bedrijf ernstige schade berokkenen.”

Ook in de kleine en middelgrote ondernemingen worden goede back-ups steeds belangrijker. Uiteraard zullen die kmo’s floreren met een goede leidinggevende als baas, maar ze hebben tegelijk ook een goede BaaS (back-up as a service) nodig.

Een back-up is veel meer dan een kopie van bestanden

Alle organisaties, en dus ook de kleine en middelgrote ondernemingen, zijn in toenemende mate afhankelijk van de ICT-systemen die de motor zijn van alle bedrijfskritische activiteiten en diensten, waaruit ze hun omzet moeten halen. Systemen en bedrijfsprocessen worden steeds verder met elkaar verweven. 

“Daarom draait een degelijk back-upsysteem om veel meer dan enkel het maken van kopietjes van bestanden”, zegt Maarten Avonts van acom. “Zonder degelijk back-upsysteem kunnen een menselijke fout, virus, corrupt softwaresysteem, serverstoring of zelfs een eenvoudige elektriciteitspanne volstaan om een bedrijf substantiële schade te berokkenen. En dan spreken we nog niet over brand, overstroming of cybercriminaliteit. Soms is de realiteit trouwens onvoorstelbaarder dan de scenarist van een televisiereeks zou durven neerpennen. Zo hebben wij het eens meegemaakt dat de een ontslagen medewerker de fysieke server bij zijn ex-werkgever ging stelen.”

Disaster Recovery Plan

Dit illustreert maar al te goed dat er altijd een kans bestaat dat een onvoorzien incident de bedrijfscontinuïteit onderbreekt en de dienstverlening aan de stakeholders in het gedrang brengt. Het is dan ook van wezenlijk belang dat organisaties de tijd nemen om vast te stellen wat beschermd moet worden en hoe dat vorm moet krijgen. “Elke organisatie heeft een zogenaamd Disaster Recovery Plan nodig”, zegt Maarten Avonts, “dat aansluit bij de eisen en verwachtingen van de stakeholders, de bedrijfscontinuïteit zo snel mogelijk herstelt wanneer een incident zich voordoet en de economische impact van het incident zoveel mogelijk beperkt.”

“We staan onze klanten niet alleen bij om een dergelijk plan op te maken maar we nemen hen ook alle zorgen uit handen, zodat ze zeker zijn altijd back-ups te hebben. Afhankelijk van de noden kunnen bedrijven bijvoorbeeld kiezen voor een dienst die ook twee keer per dag een back-up hebben. We kunnen ook een zeer grote retentie opbouwen, zodat elke handeling die op de pc’s binnen het bedrijf is uitgevoerd tot zes maanden terug één op één opnieuw kan worden ‘teruggehaald’.”

IT-beheer: de kwaliteit van de back-ups testen

Acom blijft er bedrijven op wijzen dat de almaar toenemende hoeveelheid data effect gaat hebben op de prestaties van hun IT-omgeving. “Dat besef groeit wel”, zegt Maarten Avonts, “maar er is nog werk aan de winkel, onder meer ook rond het beschermen van de besturingssystemen en rond het testen van de kwaliteit van de back-ups. We zien dat dit laatste eigenlijk nog te weinig gebeurt. Met onze BaaS-diensten kunnen wij de ondernemers in ieder geval de nodige gemoedsrust bezorgen, zodat ze op beide oren kunnen slapen: ook in geval van een onvoorziene ramp, zullen zij snel weer over al hun bestanden en gegevens kunnen beschikken.”

Op zoek naar een back-upsysteem dat je de nodige gemoedsrust bezorgt? Neem contact op met acom.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Acom

Meer weten?

Acom logo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Acom
  • Boomsesteenweg 524
    2020 Antwerpen
  • 0032 3 210 92 60

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Bart Bert Grafische projecten

  • EASI

  • i4c²

Bekijk de socials