20200701-Desk-solutions.gif

Hoe presteert je kmo echt? Krijg meer inzicht dankzij datavisualisatie en neem voorsprong op je concurrenten!

Meten is weten. Data is het nieuwe goud. In heel wat bedrijven zit tal van data verspreid in archieven en mappen, in rapporten, in allerhande systemen … zonder dat er veel mee gebeurt. Nochtans levert een grondige analyse van die gegevens je wellicht nuttige strategische inzichten op. Data is als ruwe aardolie die geraffineerd moet worden tot een brandstof die het bedrijf vooruit stuwt. Hoe verwerk je die data dan? En hoe haal je er het meeste uit? Hoe maak je van data rocket fuel voor je kmo?

Een slimme manier om snel relevante informatie terug te vinden, is datavisualisatie. Zoals de term zegt, maak je je bedrijfsdata inzichtelijk voor jou en je collega’s door ze te visualiseren. Wanneer je de data presenteert in een overzichtelijk business dashboard, zie je meteen hoe je kmo het doet op diverse vlakken. Salescijfers, websitebezoeken, opgeloste klachten, gelogde interventies, inkomsten, uitgaven en nog veel meer: je ziet het in één oogopslag, zonder dat iemand telkens een rapport moet opmaken. Op basis van die informatie kunnen jullie dus efficiënter tot strategische beslissingen komen.

Hoe visualiseer je bedrijfsdata?

Een lijst met cijfers zegt al snel veel meer wanneer je hem in een grafiek of een diagram giet. Dat zijn dan ook belangrijke bouwstenen van elk business dashboard. Het is wel aangewezen om soberheid na te streven. Vermijd te veel kleuren, taartdiagrammen en andere opvallende elementen. Zo blijft de essentie meteen zichtbaar. Zoals we hieronder zullen bespreken, kun je een dashboard nog overzichtelijker houden door het te personaliseren per gebruiker.

Business dashboards: voor wie?

Business dashboards zijn nuttig in verschillende afdelingen van je bedrijf. Dat wil niet zeggen dat iedereen dezelfde data te zien moet krijgen. Bij te veel informatie zie je door de bomen het bos niet meer, en dan schiet het dashboard zijn doel voorbij. Belangrijk is dus dat je alleen de data visualiseert die voor elke specifieke gebruiker nuttig is.

Voor salesmensen is het belangrijk te weten hoe dicht ze bij een target zitten of hoeveel geld er binnenkomt en buitengaat. Zulke financiële cijfers zijn ook nuttig voor de boekhouding. Voor de dienst na verkoop is het beslist nuttig dat ze kunnen kijken hoeveel problemen er waren, om wat voor klachten het ging, hoe snel ze opgelost werden … Een overzicht van welke producten het meest verkocht worden, is dan weer nuttig voor sales, maar ook voor de inkoopdienst en de productie, die slimmer kunnen plannen. De marketing, op zijn beurt, kan dankzij een gepersonaliseerd dashboard in één oogopslag de prestaties van online campagnes opvolgen.

De voorbeelden zijn legio. Maar voor elk van deze gebruikers geldt: met duidelijke en relevante gegevens voor ogen, kunnen ze anticiperen op situaties en vlot tot de juiste, gedragen beslissing komen.

Tips om te scoren met je data

Ben je overtuigd van het nut van datavisualisatie en wil je er meteen mee aan de slag? Uitstekend idee. Met volgende tips maak je van je business dashboard een business booster.

  • Wil je chronologische gegevens visualiseren, dan gebruik je het best lijndiagrammen. Categorische informatie kun je dan weer weergeven met een staafdiagram.
  • Een efficiënt dashboard is een minimalistisch dasboard. Wees dus zuinig met kleuren en effecten, zodat je er geen kleurboek van maakt.
  • Nog in de lijn van less is more: een dashboard bestaat idealiter uit één pagina (of canvas) en toont enkel de meest relevante gegevens. Zo heb je aan één oogopslag voldoende om te zien waar je moet ingrijpen en te weten welke beslissing je moet nemen. Toch nood aan meer informatie? Dan raadpleeg je een uitgebreid rapport.
  • Een dashboard is pas effectief als de data die erop staan, up-to-date zijn.

Kortom, je bedrijfsdata duidelijk visueel voorstellen in een business dashboard, is een troefkaart voor elke onderneming. Een krachtige tool als Microsoft Power BI helpt je daarbij.

Meer weten over datavisualisatie, business dashboards en Power BI? Schrijf je meteen in voor een gratis workshop Power BI van Aurelium en maak kennis met deze krachtige datavisualisatietool!

Lees ook

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Aurelium

Meer weten?

Aurelium

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Aurelium

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • i4c²

  • Webhero

  • Unix-Solutions BVBA