leaderboard Desk Solutions 980w120.png
wat is HTTP/3-protocol

Weet jij wat het HTTP/3-protocol is?

IT-diensten & Beheer

De Internet Engineering Task Force (IETF) meldde eind 2018 dat het experimentele HTTP-over-QUIC protocol voortaan als HTTP/3 door het leven gaat. Dit is dan de derde officiële versie van het http-protocol waarop het wereldwijde web steunt. Wat is HTTP/3?

HTTP/3 mag dan wel op de agenda staan, vandaag zijn nog lang niet alle websites overgestapt op het HTTP/2-protocol dat in 2015 werd gelanceerd. Het zal dus nog even duren voor HTTP/3 ook effectief bij iedereen in gebruik is.

Wat is HTTP/3?

HTTP/3 is de derde officiële versie van het HTTP-protocol. HTTP staat voor: Hypertext Transfer Protocol. Dit is het protocol dat gebruikt wordt om digitale gegevens uit te wisselen op het wereldwijde web. Voor deze derde versie wordt gebruik gemaakt van het QUIC-protocol van Google. Wat is QUIC? Bekijken we eerst twee andere protocollen die nu gebruikt worden: TCP en UDP.

Wat is TCP?

TCP, oftewel het Transmission Control Protocol, is een protocol dat veel gebruikt wordt voor gegevensoverdracht over netwerkverbindingen op het internet, LANs en thuisnetwerken. Het wordt universeel gebruikt omdat het eenvoudig is en zorgt voor stabiele, betrouwbare netwerkverbindingen.

TCP heeft het voordeel dat het gegevens in een datastroom kan versturen en daarbij de garantie levert dat de gegevens aankomen zoals ze verstuurd werden. Eventuele communicatiefouten, zowel in de gegevens zelf als in de volgorde van de gegevens kunnen worden opgevangen. Hierdoor hoeft een applicatie die TCP als transmissieprotocol gebruikt, geen rekening te houden met de onderliggende netwerkarchitectuur en eventuele fouten in de communicatie.

Wat is UDP?

UP, User Datagram Protocol, is een van de andere basisprotocollen van het internet. Het biedt een sneller alternatief voor TCP, maar is tegelijk onbetrouwbaarder. UDP biedt namelijk geen garantie dat de gegevens daadwerkelijk aankomen. Wanneer je een bericht verzendt via UDP wordt er automatisch aangenomen dat het op zijn bestemming aankomt.

Wat is QUIC?

QUIC staat voor Quick UDP Internet Connections en is de poging van Google om het TCP-protocol te herschrijven als een verbeterde technologie die HTTP/2, TCP, UDP en TLS (voor encryptie) combineert met een aantal andere zaken. Google wil dat QUIC op termijn TCP vervangt als het nieuwe protocol voor het versturen van gegevens via internet, omdat QUIC sneller en veiliger is vanwege de gecodeerde standaardimplementatie. QUIC wil dus gelijkwaardig zijn met een onafhankelijke TCP-verbinding, maar met veel kortere latentie. 

banner Aurelium.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Unix-Solutions BVBA

  • EASI