leaderboard Desk Solutions 980w120.png

Cyberbeveiliging kost geld

IT- en databeveiliging

Het is niet de ver-van-mijn-bed show

Een op de vijf bedrijven met een omzet van minstens 5 miljoen euro in België kreeg het voorbije jaar te maken met fraudeurs. Die ondernemingen verliezen gemiddeld 150.000 euro per incident.

In 2% van de fraudegevallen loopt het verlies op tot meer dan 1 miljoen euro. 15% van de bedrijven geeft toe de voorbije vijf jaren minstens één valse factuur te hebben betaald. Verduisteren van bedrijfsactiva is de tweede grootste oorzaak van fraude. Cybercriminaliteit vervolledigt de top 3. Gemiddeld geven bedrijven in België jaarlijks 60 000 euro uit aan de strijd tegen fraude.

Banken moeten steeds meer investeren in IT en cyberbeveiliging

De beste manier voor criminelen om rijk te worden zonder de handen vuil te maken is bankklanten digitaal beroven. Bankklanten doen meer en meer aan online en mobiel bankieren. Dat gaat gepaard met een toename van het aantal pogingen tot fraude. Om die reden moeten banken steeds meer investeren in cyberbeveiliging.

Hackers gaan almaar inventiever te werk. Dat betekent dat de beveiliging ook almaar gesofisticeerder en sterker moet. Fraudebestrijding en cyberbeveiliging kosten banken handenvol geld. Niet alleen aan IT-hard en software, maar ook aan werkkrachten en controlesystemen.

Argenta getuigt

Voor Argenta leek de migratie naar een nieuw IT-platform in het verlengd paasweekend van 2018 geslaagd te zijn. Toen echter op dinsdagochtend de kantoren openden, sloeg het systeem tilt door een combinatie van technische problemen waardoor de gegevensuitwisseling tussen twee datacenters die als backup voor alle transacties fungeerden, erg traag verliep. Een week lang konden 1,4 miljoen klanten nauwelijks online of mobiel bankieren.

In een exclusief interview met Trends van 13 december 2018 licht Marc Lauwers, CEO van Argenta, toe dat Argenta ervoor heeft gekozen zijn betalingsdiensten gratis aan te bieden. Argenta wil dit volhouden zolang de kosten in verhouding tot de baten staan. Maar als de IT- en cyberbeveiligingskosten exponentieel blijven stijgen zal Argenta deze policy misschien noodgedwongen moeten herbekijken.

Lees ook

banner rec Desk Solutions V1.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant