anr-banner.gif

IT-veilig thuiswerken: waarop moet je letten?

Voor ondernemers met een home office en hybride werknemers (die deels op het bedrijf werken en deels in de thuisomgeving), betekent IT-veilig thuiswerken een absolute prioriteit. IT-infrastructuur die je voorheen enkel in grote bedrijfsgebouwen aantrof, staat vandaag namelijk bij tal van mensen thuis. Naast de beveiliging wint het naleven van goede praktijken sterk aan belang. Ook als het om thuisprinten gaat.

Hybride medewerkers gebruiken de IT-apparatuur van het bedrijf in de thuisomgeving weleens voor privédoeleinden, vaak via minder goed beveiligde internetverbindingen. Daarom is het belangrijk dat ze zich bewust zijn van het belang van IT-veilig thuiswerken. Uit studies blijkt namelijk dat 20% van de bedrijven tijdens de pandemie het slachtoffer werd van een datalek. Het toenemende aantal medewerkers dat thuiswerkt resulteerde in meer downtown, onverwachte kosten om cyberaanvallen op te lossen en uiteindelijk ook bijkomende investeringen in IT-beveiliging. En dan hebben we het nog niet over de opgelopen imagoschade.

De meest voorkomende veiligheidsrisico’s

Dit zijn vijf vormen van cyberaanvallen die vaak voorkwamen tijdens de lockdownperiodes:

• Valse verzoeken om VPN-accounts (Virtual Private Network) te resetten
• Valse inlogpagina's voor een videoconferentie-account
• Vervalste e-mails waarin collega's worden geïmiteerd
• Een chat-verzoek van pseudo-collega's, via nep-bedrijfsberichtenplatforms
• Een registratieverzoek op specifieke websites om werkgerelateerde voordelen te ontvangen

Hoe kan je de bedrijfsprocessen beveiligen?

Regelmatige firmware-updates voor apparaten uitvoeren en standaardwachtwoorden wijzigen in minder voor de hand liggende alternatieven is een must. Het valt zeker aan te bevelen dat thuiswerkende medewerkers multi-factorauthenticatie invoeren voor gedeelde apparatuur, software en bestanden. IT-veilig thuiswerken veronderstelt ten slotte ook gebruik van mobile device management, waarmee IT-beheerders controle- en beveiligingsprotocollen kunnen toepassen op smartphones, tablets en andere apparaten.

Ook veilig printen maakt deel uit van IT-veilig thuiswerken

Printerspecialist Brother benadrukt dat ook de printinfrastructuur in de thuisomgeving moet beveiligd worden tegen inbreuken op de beveiliging of gegevensverlies. Data beveiligen vergt solide printoplossingen met recente protocollen voor netwerkbeveiliging en -versleuteling. Het valt te verwachten dat hybride werkvormen in de toekomst zullen toenemen. De verschuiving stelt nieuwe eisen op het gebied van IT-veilig thuiswerken. In afwachting dat het home office dezelfde beveiligings- en beschermingsnormen kan hanteren als het bedrijfskantoor, moeten medewerkers zich goed bewust zijn van de risico’s.

Meer weten over thuiswerken en IT-veiligheid ? De specialisten van Brother vertellen er je graag meer over. Of vul onderstaand formulier in.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Brother

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Brother

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials