Missen Belgische bedrijven de mobiele trein?

IT

“Zit je daar nu weer op uw dingsken te tokkelen, op uwe smartphone?” Op familiefeestjes durf ik dat toestel haast niet meer boven te halen uit schrik voor opmerkingen. Veel mensen vinden smartphones asociaal, onnozel, nergens voor nodig. Die fameuze Vlaamse nuchterheid, weet u wel? Herinner u ook het dedain waarmee gesproken werd over premier Leterme en zijn Blackberry en over minister Van Quickenborne zijn getwitter.

Van mijn buitenlandse collega’s hoor ik zelden dit soort verhalen. Ik heb de indruk dat mobiele toestellen in de meeste van de ons omringende landen veel meer ingeburgerd zijn.

Ook de meeste jonge mensen hebben die vooroordelen rond dergelijke toestellen al overboord gekieperd. De jongeren die nu stilaan de werkvloer veroveren, werken dagelijks – en graag - met mobiele toestellen.

Mobiliteit vindt maar traag zijn weg naar het bedrijfsleven in België. Nochtans: bijna drie vierde van de Belgische bedrijven vindt dat mobiele applicaties onmisbaar zijn voor de toekomst van hun business. Dat blijkt uit een onderzoek dat wij onlangs hebben uitgevoerd. Uit datzelfde onderzoek blijkt anderzijds dat 83% van de bedrijven momenteel geen toegang geeft tot mobiele applicaties en dit evenmin binnenkort van plan zijn. Dat ligt waarschijnlijk aan het hoge kostenplaatje dat mobiele oplossingen met zich meebrengen.

Maar eigenlijk is dat een flauw excuus. Bedrijven moeten zich aanpassen aan een manier van werken waarin mobiliteit centraal staat. Dat werknemers beslissen om hun smartphone of tablet mee te brengen naar het werk, is namelijk maar één reden. Daarnaast zien we ook dat steeds meer bedrijven hun personeel niet alleen e-mail en internettoegang op verplaatsing biedt, maar ook andere, meer complexe toepassingen.  Bijvoorbeeld om goedkeuringen te verkrijgen voor budgetten en orders, om verkoop- of klantenrelaties te beheren, om voorraden te checken, enzovoort.

De mobiele trein is vertrokken. Heel wat jonge en ook oudere werknemers hebben al een ticket op zak. Uw concurrenten misschien ook, zeker de buitenlandse. Misschien moet u het op het volgende familiefeestje maar eens door de vingers zien als iemand zijn smartphone bovenhaalt…

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials