Morgen is misschien al te laat

IT

Elk jaar rond deze tijd van het jaar hoor ik een collega hetzelfde zuchten: “Allez, we zijn wéér te laat met onze vakantieplannen. Overal waar we willen boeken, is het al volzet.” Iedereen weet dat je zomervakanties tijdig moet regelen, en zeker wie al eens een keer hopeloos te laat was – zoals mijn collega – zou het geen tweede keer mogen overkomen. Maar vaak zijn onze gedachten bij wat er morgen of volgende week moet gebeuren, en stellen we beslissingen op langere termijn voortdurend uit.

Dat geldt niet alleen voor onze vakantieplannen, maar vaak ook voor bedrijven. Zeker door de huidige economische onzekerheid gaat bijna alle aandacht naar doelstellingen op korte termijn. In het beste geval hebben bedrijven een jaarplanning. Vaak ontbreekt zelfs dát. De gevolgen van onze keuzes op lange termijn – pakweg over tien of twintig jaar – houden ons niet bezig. En dat is gevaarlijk. Wetenschappers zijn het niet eens over alle klimaatkwesties, maar vast staat wel dat we nu moeten handelen om eventuele ecologische rampen in de toekomst te vermijden.

Dat dit met name bij kmo’s geen prioriteit is, komt door drie misverstanden. Ten eerste gaat men ervan uit dat het voldoende is dat grote bedrijven de handen uit de mouwen steken. Dat is zeker nodig, maar zoals vaak geldt: ook vele kleintjes maken één groot.

Ten tweede leeft de perceptie dat duurzaam handelen geld kost. Dat is niet altijd het geval. Slimmer omspringen met energie en grondstoffen levert namelijk ook flinke besparingen op. Wat vaker het licht uitdraaien, een lekkende kraan snel herstellen, deuren vaker sluiten, enzovoort: reken maar dat u dat ook in uw portefeuille voelt.

Tot slot is duurzaamheid niet alleen een kwestie van milieubescherming. Het betekent ook: uw dagelijkse operaties efficiënter maken, een langetermijnplanning opstellen, oog hebben voor het welzijn van uw personeel, enzovoort. Wij hebben het vaak over de drie P’s van duurzaamheid: People, Planet en Profit. Ga dus vandaag nog na wat u op deze drie vlakken tegelijk kunt verbeteren in uw bedrijf.

Maar boek eerst maar al uw vakantie voor volgend jaar. Morgen is misschien al te laat.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?