Permanente verandering

IT

Vreemd toch hoe de meeste mensen tegenover verandering staan. Enerzijds kijkt iedereen ernaar uit: het doorbreekt de sleur, het brengt leven in de brouwerij. Maar anderzijds is iedereen er ook wel een beetje bang van. En dat vertaalt zich meestal in het negeren ervan. Er zijn voortdurend grote veranderingen in de maatschappij aan de gang – in de manier waarop we werken, ons verplaatsen, omgaan met anderen, enzovoort – maar niet iedereen heeft daar oog voor. Openstaan voor dergelijke evoluties en er op een gepaste manier op inspelen, is volgens mij nochtans een vereiste voor succes.

Kmo’s zijn daar doorgaans sterker in dan grote bedrijven. De structuur van zulke bedrijven is nog niet in beton gebeiteld en de mensen die het bedrijf leiden, hebben nog een nauwe band met de markt. Zodra kmo’s wat groter worden – en vooral als ze véél groter worden – verloopt alles wat stroever. Meer mensen geraken betrokken bij belangrijke beslissingen, en er komen steeds meer hiërarchische lagen tussen de basis en de top. Kleine, wendbare bootjes waarvan de bestuurder zijn handen in het water kan steken, worden enorme vrachtschepen die de kapitein tientallen meters hoog vanop zijn brug moet besturen.

Zo’n kapitein kan de klus alleen maar klaren als hij over goede instrumenten beschikt, en dat zien we ook in de softwaresector. Voortdurend wordt ons aanbod uitgebreid met oplossingen die kmo-directies in staat stellen om tijdig en op basis van de juiste gegevens de koers van hun onderneming bij te sturen. Maar de juiste beslissingen nemen, is vaak een kwestie van mentaliteit: rationeel ziet men vaak wel wat er moet gebeuren, maar de nodige stappen zetten, het roer volledig omgooien, met andere woorden, dat durft niet iedereen – ook al is het soms levensnoodzakelijk.
De stap die ik onlangs heb gezet, was minder noodzakelijk (voor mij toch), maar betekent toch een grote verandering. Voortaan heb ik een heel andere rol binnen ons bedrijf, en daarom sta ik mijn plaats op deze pagina’s af aan Guy Van Wilder, onze nieuwe kmo-directeur. Guy werkt al sinds 2002 bij SAP België, zowat altijd in onze kmo-afdeling. Ook hij weet dus maar al te goed waar hij over praat. Er zijn zo van die dingen die namelijk beter niet veranderen…

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?