anr-banner.gif

RoIP ingezet voor de scheepvaartcommunicatie van Groningen Seaports

Groningen Seaports voorziet de Nederlandse havens van Delfzijl en Eemshaven van een veilige scheepvaart. Eind 2019 beslisten ze om de VHF-radiocommunicatie te vernieuwen.

Een upgrade van het VHF-systeem

Voor Groningen Seaports is efficiënte en veilige communicatie met de scheepvaart uiteraard pure noodzaak. Hiervoor gebruikt het HCC (Harbor Control Center) een camerasysteem, een VTS-radarsysteem en een VHF-radiosysteem.

Sonal is specialist op vlak van RoIP oftewel ‘Radio Over Internet Protocol’. Hiermee kan je radionetwerken die in principe niet met elkaar kunnen samenwerken - zoals analoge en digitale systemen - tóch verbinden (=interoperabiliteit). En dure huurlijnen? Die zijn bij RoIP niet meer nodig. Een toekomstgerichte oplossing dus.

Eerder tilde Sonal al de maritieme radiocommunicatie van het havengebied Antwerpen een niveau omhoog met hun oplossing. Dit inspireerde Groningen Seaports om een upgrade te doen van het bestaande VHF-systeem.


RoIP versus de wensenlijst van Groningen Seaports

Kernwoorden voor de vernieuwing waren:

  • interoperabiliteit
  • betrouwbaarheid
  • degelijke audiokwaliteit
  • makkelijke bediening

Er moesten 3 maritieme kanalen en 2 privéradiokanalen beheerd worden. Hiervoor werd er gezocht naar identieke werkstations. De bediening? Die gebeurt vanaf 5 operatorposities op 3 locaties in Delfzijl en Eemshaven.

Hergebruik van bestaande Motorola basisstations en antennes was geen probleem. Noodzakelijk was wel een verbeterde radiodekking van VHF-kanaal 66 en integratie van ATIS-codering.

De keuze viel op RoIP van Omnitronics

Groningen Seaports ging in overleg met Sonal en ze kozen voor één van de vele oplossingen van Omnitronics, die ook het eerste en meest uitgebreide IP-gebaseerde dispatch systeem aanbiedt.

De gekozen oplossing? Een RoIP-oplossing die bestaat uit een radio dispatch console RediTalk-FLEX, gecombineerd met IPR400 gateways. Wat de IPR400 gateways betreft, bleek de nieuwe S2-versie een schot in de roos. De 5 operatorposities kunnen dankzij het aantal simultane connecties nu allemaal simultaan een SIP-verbinding maken met elk aangesloten basisstation. Er is zelfs nog ruimte voor uitbreiding. Via de conference modus kunnen alle operatoren de tweeweg-conversaties van de collega’s op elk kanaal volgen.

Snel schakelen tussen de kanalen mogelijk

Omnitronics paste de RediTalk-FLEX aan zodat er per radiokanaal een PTT-toets kon toegewezen worden. Gecombineerd met een Tipro speakerbox werden de programmeerbare functietoetsen van deze desktop microfoon/luidspreker gekoppeld aan de radiokanalen. Resultaat? Via die PTT-toets kan de operator nu snel schakelen tussen de verschillende kanalen. Een USB-voetpedaalbediening per radiokanaal is op enkele werkplekken ook voorzien.

Ook benieuwd naar de voordelen van RoIP voor je organisatie? Neem contact op met Sonal via hun website of via onderstaand formulier.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Sonal

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Sonal
  • Antwerpsestraat 145
    2640 Mortsel
  • 03 448 08 48

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials