anr-banner.gif
Bitcoin, cryptomunt

10 jaar blockchaintechnologie en bitcoin

Bedrijfssoftware

Blockchaintechnologie en de eerste belangrijke toepassing, de cryptomunt ‘bitcoin’, bestaan al 10 jaar. Maar de technologie is nog maar recent opgedoken in ons taalgebruik.

Wat is het principe van blockchain?

Een blockchain komt neer op een grote database die gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen. Dat gebeurt zonder centrale autoriteit en zonder centrale database, maar met meerdere knooppunten. Alle transacties worden als blokjes informatie opgeslagen in een groot netwerk van computers. Een nieuw blokje bevat altijd informatie over het vorige blokje dat ook op zijn beurt informatie inhoudt over het vorige blokje, enz. Zo krijg je een lange, onveranderbare en onkraakbare informatieketting die met cryptografie onleesbaar wordt gemaakt. Blockchain is dus een manier om de historiek van transacties bij te houden. De gebruikers zelf houden het toezicht op de informatieketting, waarbij niemand op eigen initiatief informatie kan opslaan of aanpassen in de database. Alle wijzigingen worden gekopieerd naar alle computers waardoor het systeem veiliger is dan bij een centrale database.

Een technologie met veel impact

Wellicht even belangrijk als de introductie van het internet in 1995 dat de wereld van content en B2C totaal heeft veranderd, kan de invloed van blockchaintechnologie zijn, maar dan in de wereld van transacties en de B2B wereld. “De manier waarop wij afspraken maken, vertrouwen hebben en ons organiseren zou door deze technologie wel eens radicaal kunnen veranderen”, schrijft Hinssen in het voorwoord van het onlangs verschenen boek van Gerrie Smits ‘Blockchain is WTF - Waarschijnlijk Toch Fundamenteel” (uitgeverij Die Keure).

Blockchain toepassingen vind je vooral in financiële transacties. Dat kunnen digitale munten zijn. De eerste en ook meest courante toepassing van blockchaintechnologie die het langst bestaat, precies 10 jaar, is de bitcoin. Intussen zijn er al meer dan 1.600 cryptomunten, coins of tokens.

Bitcoin, een ‘virtuele’ munt

Bitcoins worden niet geslagen of gedrukt, maar ‘ontgonnen’. Bij dat ‘ontginningsproces’ wordt enkel de eigendom weggeschreven in een blockchain. “Eigenlijk is ‘virtueel’ niet het gepaste adjectief, want dat geeft aan dat iets niet echt is, terwijl je met blockchain wel ‘echte’ dingen en toepassingen kunt doen”, stelt Smits in zijn boek.

Bitcoin is ontstaan in dezelfde periode als de financiële crisis van 2008-2009, wanneer het vertrouwen in een aantal grote, centrale instanties op de proef werd gesteld. Met blockchaintechnologie kan je cryptomunten, los van het bestaande banksysteem, over de grenzen heen versturen. Bitcoin wordt nl. niet door een centrale instelling – bank of overheid – uitgegeven of gecontroleerd. Bij bitcoin wordt de status van de database (= wie is wanneer eigenaar van hoeveel bitcoin?) geregeld door een decentraal netwerk van computers die allemaal op consensussoftware draaien.

Wat is de bitcoin waard?

Er zijn wisselmarkten (exchanges) waar je op een toegankelijke wijze cryptomunten kan kopen om te experimenteren. Coinbase omschrijft zich als ‘the easiest and most trusted place to buy, sell, and manage your digital currency’. Op 31december 2018 noteerde de bitcoin 3.780,43 Euro op Coinbase. Op 5 november was dat 5.615,56 Euro. Dit om aan te tonen hoe volatiel de cryptomunt is.

Het volledige artikel lees je in de novembereditie van het magazine ‘KMOinsider’.

Exact-Logo-Banner.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials