Sssst, hier werkt een SSD!

IT

We willen allemaal dat onze computers bliksemsnel werken. Opstarten, gegevens opvragen en wegschrijven, … Voor velen is het een bron van ergernis. Het duurt soms zo lang. Zeker als je er op zit te wachten.

De snelheid van je computer hangt van vele onderdelen af. Zo is er de processor, het geheugen, de harde schijf en het besturingssysteem. Al deze stukken moeten efficiënt werken om een vlotte machine te hebben.

Het meest beperkende element in een computer is de harde schijf. Als je een harde schijf open prutst (dan is ze nadien wel voor de vuilbak!), zie je dat er van binnen één of meerdere echte blinkende schijven zitten met een lichtgewicht armpje dat over de schijf beweegt om gegevens te lezen of te schrijven. Deze mechanische beweging vraagt natuurlijk tijd. Hoe kleiner de afmeting van de schijf, hoe minder vertraging. Ook kunnen de kogellagers van het schijfje met het ultrasnelle draaien (van 7200 tot 15000 omwentelingen per minuut) slijten en opwarming geven. Deze opwarming is oorzaak nummer 1 voor een crash van je harde schijf. Deze schijven nog sneller laten werken zou wel kunnen, maar dan worden de krachten op de schijf zo groot dat ze storingen kunnen opwekken. De enige oplossing is de ontwikkeling van nieuwe compressietechnieken om meer data per vierkante centimeter te bewaren. Of een nieuwe technologie gebruiken: SSD.

SSD staat voor Solid State Drive. Een harde schijf die volledig elektronisch, zonder bewegende onderdelen is. Deze SSD zit in je computer, heeft geen opstartvertraging, geeft minder opwarming én gaat niet stuk door mechanische slijtage. Capaciteiten tot 500GB zijn inmiddels beschikbaar en betaalbaar.

Ze werken snel en betrouwbaar. Via de klassieke controllers kunnen ze worden aangesloten in je pc. Bovendien werken ze geruisloos omdat er niets beweegt. De SSD weegt ook veel minder, is schokbestendig en verbruikt minder energie. Belangrijk voor gebruik in draagbare toestellen.

We verwachten dat stelselmatig alle schijven op termijn SSD zullen worden. De productie is veel minder kritisch. Door grotere volumes zullen de prijzen nog verder dalen en zullen toestellen standaard met deze schijven uitgerust worden. Maar wie het graag wil, kan nu al met een kleine investering beduidende verbetering van de prestaties van zijn toestel bekomen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

acom logo

Acom