anr-banner.gif

Belgen bezitten meer smartphones dan laptops…

Telefonie

Maar de beveiliging ervan blijft een lage prioriteit

Uit een enquête van Deloitte blijkt dat de Belgen voor het eerst meer smartphones bezitten dan laptops. 84% van de consumenten heeft een smartphone, een stijging met 4% ten opzichte van 2017. Daarnaast heeft 82% van onze landgenoten een laptop. Dat is 1% meer dan vorig jaar. Echter de beveiliging van smartphones blijft volgens Check Point Software Technologies een lage prioriteit. Het bedrijf verwacht dat mobiele malware volgend jaar zal toenemen. We legden dit voor aan professor Steven Latré, verbonden aan de UAntwerpen, waar hij o.a. aan het hoofd staat van het IDLab Antwerp, dat onderzoek verricht naar communicatienetwerken en distributed intelligence.

Steven Latré: “Smartphone adoptie is inderdaad ongelooflijk groot geworden. De verkoop van smartphones stijgt ook veel sneller dan die van laptops. Of tablets stilaan afgedaan hebben? Zo’n 60% van de bevolking heeft er nog wel altijd een, maar de verkoop gaat drastisch naar beneden. Het onderscheid met een smartphone wordt steeds kleiner.”

Beveiliging van smartphones

Wat de beveiliging van onze smartphones betreft, raadt de professor aan om steeds de meest nieuwe versie van je besturingssysteem te installeren.

Steven Latré: “Dagelijks duiken er security problemen op. Het is als een kat en muis spel. Hackers vinden een nieuw probleem in de software, dat ze gaan misbruiken om toegang te krijgen tot je gegevens. Fabrikanten van software zoals Google en Apple, die Android en iOS ontwikkelen, gaan die gaten weer dichten. Het is dus belangrijk om telkens je smartphone te updaten.”

Daarnaast zijn er hackers die moedwillig apps installeren met verkeerde doeleinden.

Steven Latré: “Zowel Android als iOS hebben een eigen App Store, waarin apps worden doorgelicht. Dat is een extra beveiligingslaag waardoor een antivirussoftware op zich minder een noodzaak is, maar als gebruiker moet je wel goed uitkijken wat voor soort app je downloadt en opletten voor apps die persoonlijke gegevens van je vragen zonder dat die echt nodig zijn. Gegevens als je locatie, je emailadres, je agenda,… zijn waardevol. Vraagt de app bij de opstart toegang tot verschillende van deze gegevens zonder dat die nodig zijn, en je klikt tekens op ja, weet dat de ontwikkelaars vaak een dubbele agenda hebben en je gegevens willen gebruiken of misbruiken. Heel wat apps vermommen zich als interessante apps terwijl ze dat niet zijn, ik denk bijvoorbeeld aan een navigatieapp, die in praktijk eigenlijk alleen maar net hetzelfde toont als Google Maps, maar wel zodanig ingekleed om gegevens van je te verkrijgen om deze vervolgens te kunnen verkopen. Op zich is dit legitiem want de app zal je toestemming vragen, maar je staat hier toch best even bij stil.”

De ontwikkelaars van die apps gebruiken je gegevens voor eigen winstgevende doeleinden, maar er zijn ook malafide praktijken waarbij je gegevens worden gebruikt om heel doelgerichte phishing-mails naar je te versturen.

Smartphone openvouwen tot een tablet

Wat we nog mogen verwachten van onze smartphones in de (nabije) toekomst?

Steven Latré: “De grootste revoluties liggen achter de rug. Vergelijk een iPhone 10 met een Samsung Galaxy 9 en je zal zien dat die sterk op elkaar lijken en dezelfde functionaliteiten hebben. De smartphones worden elk jaar sneller en beter, maar spectaculaire dingen worden momenteel niet gelanceerd. Puur naar hardware is er wel een trend die eraan komt met de smartphones met plooibare schermen, die je kan openvouwen tot een tablet. Samsung heeft daar heel recent nog de nieuwste versie van op de markt gebracht, maar dat is op dit ogenblik nog een gimmick. Binnen een tot twee jaar zou dit wel voor een belangrijke evolutie kunnen zorgen.”

Smartphone voorspelt waar je naartoe gaat

Op softwarevlak is er de Artificiële Intelligentie die van zich zal laten spreken.

Steven Latré: “Vandaag gaan we nog sterk reactief om met onze smartphone. Maar meer en meer apps gebruiken machine learning om te gaan voorspellen waar we ons binnen een bepaalde tijdspanne zullen bevinden. Ze gaan in dat verband bepaalde aanbevelingen doen. Als je zulke app koppelt aan je agenda zal deze rekening houden met de files en je waarschuwen wanneer je best vertrekt, meer nog, zij zal je nog suggereren om eerst langs je favoriete koffiebar te passeren, omdat je dat altijd doet wanneer je naar die bepaalde locatie gaat. Personalisatie in de software wordt steeds belangrijker.”

Of dit de files gaat oplossen?

Steven Latré: “Deze technologie heeft, net als zelfrijdende wagens, zeker potentieel om het fileprobleem te verminderen, maar alleen met technologie zullen we de verkeersknoop niet kunnen oplossen. Het is een en en verhaal.”

SONAL - rectangle202003.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials