Veilig gevoel:terecht of niet echt?

IT

Om te zorgen dat je wel of niet aan bepaalde informatie aankunt, is een wachtwoord de meest gekende manier. Maar hoe veilig is jouw wachtwoord?

“Een wachtwoord voor iedereen:

wij vertrouwen elkaar”

Natuurlijk. Zonder vertrouwen is samenwerken niet mogelijk. En meestal is dat gelukkig ook in orde. Maar wat als iemand bij jouw firma moet of wilt vertrekken? Hoe zorg je dan dat alles veilig blijft? Meer en meer worden alle gegevens digitaal bewaard. Je maakt je dus ultra kwetsbaar met een open inlog systeem. Vertrouwen is goed. Maar is toch niet verstandiger om jouw gevoelige bedrijfsinformatie niet te grabbel te gooien?

“Zo eenvoudig mogelijk. Dat werkt het beste.”

Het is aan te bevelen om je wachtwoorden verplicht een zeker complexiteit te geven. Zo is het wachtwoord “password” het meest voorkomende. Ook combinaties met je nummerplaat of geboortedatum zijn niet aan te raden. Een niet logische combinatie van cijfers, letters en symbolen geniet de voorkeur.

“Ik gebruik overal hetzelfde. Dat is efficiënt.”

Eenvoudig is dat wel. Er is echter een groot risico. Als iemand dat wachtwoord te weten komt, krijgt hij meteen toegang tot al je info. En dat wil je natuurlijk liever niet.

Wat dan?

Wat is wel veilig. Je hebt tegenwoordig erg degelijke password management software. De toegang tot deze software doe je dan via een regelmatig wijzigend, niet logisch wachtwoord dat je natuurlijk tegen niemand vertelt. Een mooi idee is een willekeurige zin waarvan je de eerste letters van iedere woord na elkaar voegt. Bijvoorbeeld: “Ik kom vanavond niet naar huis om 8:00 uur.” wordt dan “IkVnNhO8U”. Maandelijks een nieuwe zin vinden, kan niet moeilijk zijn.

Even over door spreken? Je weet ons te vinden.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials