anr-banner.gif

Waarom is een domeinnaam registreren cruciaal voor een startende kmo?

Wanneer je een bedrijfsactiviteit opstart, is gericht communiceren een belangrijke voorwaarde voor succes. Anno 2022 spreek je potentiële klanten en relaties in de eerste plaats online aan. Maar de website van je kmo kan pas ‘live’ gaan na de registratie van de domeinnaam. Dat doe je best zo spoedig mogelijk om eventuele problemen te vermijden, zo vertellen de advocaten van ARTES er meer over.

Het niche-advocatenkantoor ARTES specialiseert zich in intellectuele eigendomsrechten, informatietechnologie, gegevensbescherming en security. In deze domeinen adviseert en begeleidt het kmo’s en ondernemers. Deze keer gaan de advocaten dieper in op het registreren van een domeinnaam. Ze zetten ook kort uiteen wat ‘cybersquatting’ precies inhoudt.

De voornaamste aandachtspunten

Het registreren van een domeinnaam levert doorgaans weinig hoofdbrekens op, ten minste als je rekening houdt met enkele elementen. Neem om te beginnen de tijd om na te denken over een geschikte domeinnaam. Die is bij voorkeur verwant aan de handelsnaam, makkelijk te onthouden en eventueel opvallend/creatief. Voor de extensie kan je vrij kiezen tussen het generieke ‘.com’, maar ook ‘.be’ of ‘.vlaanderen’ zijn mogelijk. Elk domeinnaam is uniek en wordt toebedeeld op basis van een first come, first served-principe. Ga dus na of de naam van jouw keuze nog beschikbaar is. Zo niet kan je de houder contacteren om een eventuele overdracht te realiseren. Je vermijdt hoe dan ook best potentiële conflicten, zoals met merkhouders.

Het registreren van de domeinnaam

De volgende stap is de feitelijke registratie. Daarvoor neem je contact op met een registrar. Je kan een overzicht raadplegen voor de ‘.be’, ‘.vlaanderen’ en ‘.brussels’ extensies via DNS Belgium. ICANN (‘Internet Corporation for Assigned Names and Numbers’) biedt eveneens een overzicht van erkende registrars, onder meer voor de ‘.com’ extensie. Na de registratie (via de registrar) komt jouw domeinnaam automatisch terecht in de WHOIS-databank. Via deze zoekmachine kan je de beschikbaarheid nagaan en informatie verkrijgenover de geregistreerde domeinnamen.

Wat is ‘cybersquatting’?

Cybersquatting heeft te maken met de frauduleuze registratie van domeinnamen. Cybersquatters trachten de domeinnaam tegen een buitensporig bedrag te verkopen aan jou als merkhouder. Het gaat om het op grote schaal aanvragen van merken als domeinnaam door personen die geen merkhouder zijn, om nadien veel geld aan de merkhouders te vragen. Die kunnen de domeinnaam die ze willen niet meer registreren volgens het first come, first served-principe. Zorg er daarom voor dat je de domeinnaam (en eventueel varianten) zo snel mogelijk registreert. Ben je het slachtoffer van deze praktijk? De Belgische wetgeving voorziet in een procedure om de staking van de registratie van een domeinnaam (met de ‘.be’ extensie of geregistreerd door een persoon met woonplaats of vestiging in België) en de doorhaling of overdracht ervan te vorderen. Geschillen rond een .be-domeinnaam kan je ook buiten de rechtbank voeren voor het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie, kortweg CEPANI. Voor een .com-domeinnaam kan je beroep doen op de Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (UDRP) van ICANN.

Meer weten over domeinnamen? Neem contact op met het ARTES-team via mail (info@artes.law), of telefonisch +32 3 502 59 39 (kantoor Antwerpen) of +32 11 41 57 46 (kantoor Hasselt). Of vul het formulier hieronder in.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en ARTES

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • ARTES Antwerpen
  • ARTES Hasselt

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials