Wat zit er in je PC?

IT

Wanneer je een nieuwe computer wilt, zal je IT partner je meteen een aantal moeilijke vragen stellen. Eerst en vooral: “Waar moet de pc voor dienen?” Een belangrijke vraag. Want jouw toepassing bepaalt hoeveel kracht je toestel moet hebben. Daarom geven we hierbij een kort overzicht van het hart van je nieuwe toestel: de processor of CPU. Zo kan je zelf bepalen wat je nodig hebt.

Intel deelt de pc taken op in een rating met 5 sterren. 1 en 2 sterren taken zijn voor de oudere Celeron en Pentium processoren. Die zijn goed voor eenvoudige werken: e-mail, surfen op internet en basis toepassingen zoals Word. Voor een Windows 7 toestel raden we die niet aan. Windows 7 vraagt een Core CPU. De Core CPU’s zijn voor de taken met 3, 4 en 5 sterren in de Intel rating.

Windows 7 toestellen hebben liefst minstens een Core i3 processor. Deze is krachtig en gemaakt om meerdere taken tegelijk efficiënt uit te voeren. De “Hyper Threading” technologie regelt het toewijzen van de power aan de verschillende gelijktijdige processen. Geschikt voor het zware kantoorwerk.

Hyper Threading is een systeem waarbij de CPU de rij van wachtende taken die normaal na elkaar uitgevoerd worden, opsplitst in verschillende korte rijen. De kracht van de CPU verdeelt zich over deze verschillende rijen. Zo voeren we meerdere opdrachten tegelijk uit en werken je applicaties vlotter. Je werkt dus niet alleen sneller maar de processor kan ook meer tegelijk uitvoeren.

Als je wilt dat de CPU efficiënter omgaat met je power, dan is de Core i5 een betere keuze. Deze geeft door zijn “Turbo Boost” extra kracht waar het op dat ogenblik nodig is. Bij lage belasting, spaart hij energie. Voor een notebook betekent dit een langere werking op batterij.

Turbo Boost is een systeem waarbij de CPU eerst gaat kijken hoeveel kracht voor een bepaalde taak nodig is. Simpele taken krijgen slechts één CPU kern actief en de rest ligt stil en verbruikt geen energie. Zware taken krijgen meerdere kernen en gebruiken dan ook meer stroom. Dat heet intelligente verwerkingskracht.

Wie het neusje van zalm wenst, kiest voor de Core i7. Door zijn groter interne cache geheugen, krijgen de programma’s een extra power en lopen allerhande intensieve toepassing nog vlotter over je toestel. Ideaal voor bijvb. videobewerking, zware technische toepassingen en snelle games.

Graag een persoonlijk advies? Bel of mail ons en we helpen je meteen verder. Tot later

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

acom logo

Acom