Zorgeloos! Wie zorgt er voor?

IT

Wij wensen jullie een jaar zonder zorgen. Maar voor sommige dingen moeten jullie zelf willen zorgen. We kunnen het niet genoeg herhalen. Back-up is van het grootste belang voor wie data maakt. En dat zijn we dus allemaal. Hoe vaak komen we het niet tegen? Van een privé persoon die al zijn foto’s kwijt is tot middelgrote bedrijven die maar een back-up van enkele maanden geleden hebben bij een serieuze crash.

Als je weet dat er vele mogelijkheden zijn om je tegen deze problemen te beschermen, dan begrijpen we niet hoe mensen dit risico nog willen lopen. We overlopen even de meest gebruikelijke mogelijkheden voor kmo’s.

Allereerst is het van het grootste belang dat er bij de aankoop van een server de keuze gemaakt wordt voor een betrouwbaar RAID systeem. In zijn eenvoudigste vorm schrijft deze controller alle data die op de server komt op verschillende schijven dubbel weg. Als er een schijf de geest geeft, neemt een andere schijf zijn werk over. Wie dan de defecte schijf laat vervangen is weer gerust. En wie dat niet doet, loopt het risico dat bij een volgende uitval de server echt vastloopt.

Los daarvan is het nemen van een back-up toch nog belangrijk. Niet alleen om ingeval van brand of diestal een reservekopie te hebben. Ook bijvoorbeeld bij het te vroeg afsluiten van je boekjaar in het boekhoudpakket of het verwijderen van een belangrijke Excel sheet moet je de situatie nog terug kunnen draaien.Hiervoor is een back-up die je bewaart buiten je kantoor de oplossing.

De vroegere tapestreamers geraken meer en meer buiten gerbuik omdat daar de tape capaciteit te beperkt is en het systeem te weinig flexibel is. “Back-up to disk” is wel flexibel maar hier is de schijf dan weer kwetsbaarder dan een tape. Het vraagt van de gebruikers ook de nodige aandacht om, net als bij de tapes, geregeld de schijven te vervangen en ze mee te nemen buiten het kantoor.
 
De makkelijkste oplossing is een backup via internet. Alles loopt automatisch en je moet je nergens zorgen over maken. Iedere nacht worden de verschillen in data doorgestuurd naar een datacenter. Of misschien is enige bezorgdheid toch wel op zijn plaats? Het is inderdaad verstandig om ook bij het volledig automatisch systeem af en toe eens na te kijken of er wel degelijk een dagelijkse backup genomen wordt.

Als je dat beheer niet zelf kunt of wilt doen, kan je IT-partner dit verzorgen. Om te testen of die zijn werk wel goed doet, is het eenvoudig om af en toe eens te vragen om een willekeurig bestand van enkele dagen terug weer op te halen. Check ook eens of het lukt met een mail, of met je boekhoud-pakket. Als dat lukt, weet je zeker dat er een werkende, betrouwbare back-up is. Zorgeloos? Wij hopen het met u. Tot ziens!

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

acom logo

Acom