Versie 3 B-Close.gif

7 tips om pickfouten en hun negatieve gevolgen te vermijden

Ontvangt je klant een bestelling met te weinig of foutieve artikelen? Dan kan je een boos telefoontje verwachten en moet je de fout rechtzetten. Ontvangt je klant te veel artikelen? Dan zal die wel blij zijn, maar voor jou heeft dit natuurlijk negatieve gevolgen. Pickfouten: hoe kan je ze verminderen? (foto: copyright B-CLOSE)

Minder pickfouten? Veel voordelen!

Iedereen maakt fouten. Dat is niet te vermijden. Maar als we het aantal menselijke fouten kunnen verminderen, moeten we daar uiteraard naar streven. Het verminderen van pickfouten bijvoorbeeld, zal je een hoger rendement van je magazijnprocessen en meer productiviteit opleveren. Ook je klanttevredenheid zal een boost krijgen.

Toch zeker de moeite waard, niet?

Heftruckspecialist B-CLOSE zet je alvast op weg met 7 tips voor minder pickfouten.

1. Analyseer consistent de gemaakte pickfouten

De eerste stap die je moet nemen is in de data duiken! Registreer alle fouten en analyseer consistent de details van de pickfouten. Waar gebeuren ze? Wanneer gebeuren ze? Hoeveel zijn het er? Wie maakt ze?

Als je al die informatie bekijkt, kan je misschien wel een patroon herkennen? Dan kan je er ook effectief iets aan gaan doen. Zoals aanvullende training geven aan medewerkers die veel fouten maken.

2. Betrek je medewerkers

Je hebt nu de nodige data verzameld en bekeken. Vergeet dan ook zeker niet om de geanalyseerde data met je medewerkers te delen en betrek ze bij dit proces. Geef de nodige uitleg over het waarom van de analyse en eventuele extra training. Het gaat hier om het in team werken aan het verlagen van de pickfouten, dit mag je zeker extra benadrukken.

Wil je dat fouten niet worden verstopt, maar dat medewerkers ze durven toegeven zodat ze hersteld kunnen worden? Dan is het belangrijk dat je een sfeer van vertrouwen creëert. Leg zeker je oor ook eens te luisteren bij de orderpickers, dikwijls hebben zij interessante feedback én zelfs verbetersuggesties.

3. Let op de werkomgeving

Onze stemming, de kwaliteit van ons werk en onze motivatie worden beïnvloed door de werkomgeving. En gemotiveerde mensen? Die maken minder fouten en dus ook minder pickfouten!

Het loont dus zeker de moeite om een kijkje te gaan nemen op de werkvloer. Check de werkvloer zelf eens. Is die opgeruimd en proper? Misschien is een comfortabele rubber mat op de betonnen vloer bij de pickstations wel een goed idee? Kijk dan ook eens verder rond of de verlichting optimaal is en de eet- en kleedruimtes comfortabel zijn.

Een kleine aanpassing kan al een groot verschil maken!

4. Kan het anders en beter?

Je agenda is dagelijks goed gevuld. Toch kan het helpen om het werk dat die dag op je wacht even te vergeten en eens kritisch naar alle processen in je magazijn te kijken. Ga de werkvloer op, doorloop alle stadia en bekijk grondig hoe alles in zijn werk gaat. Praat met je medewerkers. Misschien kunnen zaken wel anders en beter? Een handeling die altijd al op de ene manier werd uitgevoerd, kan misschien wel grote voordelen opleveren als je het op een andere manier gaat doen!

5. Controleer voor minder pickfouten

Heb je al gedacht aan het invoeren van een controlesysteem? Dat kan het aantal pickfouten ook verminderen. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken:

  • Alle gepickte producten aan een extra controle onderwerpen. Het nadeel? Dit kost natuurlijk veel tijd.
  • Willekeurig controleren. De voordelen? Een aantal fouten worden geregistreerd en medewerkers zullen extra alert zijn.

6. Check alle stappen

Ook iets om bij stil te staan: Misschien wordt een groot deel fouten niet bij het orderpicken gemaakt, maar in een vroeger of later stadium? Check dus van binnenkomst tot verzending alle stappen in het proces om precies te weten te komen waar de fouten gebeuren.

7. Vergeet de apparatuur niet

We hebben nu volop gefocust op mensen en processen. Maar hoe is het gesteld met je apparatuur? Wil je de kans op fouten op alle vlakken verminderen, dan moet je ook kiezen voor de beste opslagsystemen, palletstellingen en andere zaken. Het spreekt voor zich dat je magazijn zo veilig mogelijk moet zijn. Zorg er daarnaast ook voor dat je de beschikbare ruimte optimaal benut. Automatisering - en dus het inschakelen van minder mensen - kan je bijvoorbeeld ook minder pickfouten opleveren.

Pas al deze tips toe en zet een grote stap naar minder pickfouten en meer winst!

Wil je meer weten over de heftrucks en magazijntrucks van B-CLOSE? Bekijk hun uitgebreid assortiment of neem contact op via onderstaand formulier.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en B-CLOSE

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • B-CLOSE

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials