Versie 3 B-Close.gif

8 tips voor optimale bestelhoeveelheden en dus minder nodeloze kosten

Uit de losse pols bestellingen plaatsen? Dat brengt extra supply chain kosten met zich mee. Kosten die je kan vermijden als je wél zorgt voor optimale bestelhoeveelheden. Volg deze 8 tips en bespaar!

Optimale bestellingen vermijden extra kosten

Optimale bestelhoeveelheden zijn niet enkel een ‘nice to have’ want suboptimale besteleenheden gaan hand in hand met extra supply chain kosten. En die impact qua kosten is vaak groter dan je zou denken:

  • bestelkosten
  • kapitaalkosten
  • incourantie
  • transportkosten
  • kosten qua warehousing

Wil je die extra kosten vermijden? Dan moet je gaan werken aan optimale bestelhoeveelheden. Slimstock geeft je hiervoor alvast 8 tips. De volledige gids kan je hier downloaden.

Tips voor optimale bestelhoeveelheden

  • Tip 1: Goede forecasting software

De bepaling van bestelhoeveelheden en nog tal van andere supply chain beslissingen zijn gebaseerd op voorspellingen wat de vraag betreft. Investeer dus in software die seizoenspatronen, trends, promoties en product life cycles meeneemt in de forecasting. Zo kan je je baseren op een betrouwbare forecast.

  • Tip 2: Formule van Camp

Pas de gekende formule van Camp of de Economic Order Quantity regel verstandig toe. Deze regel bepaalt het wiskundig optimum op basis van een aantal parameters:

  1. verwachte vraag
  2. prijs
  3. voorraadkosten
  4. bestelkosten

Dit kan je aanvullen met extra criteria zoals staffelkortingen voor een nauwkeuriger resultaat wat optimale bestelhoeveelheden betreft.

  • Tip 3: Focus niet op enkel inkoopprijs

De optimale bestelhoeveelheid bepalen doe je door een afweging te maken tussen inkoopprijs én de integrale kosten die de bestelling met zich meebrengt, zijnde vooral de bestelkosten (personeel dat bestelt, factureert en goederen ontvangt) en voorraadkosten (kapitaalkosten, magazijnkosten en afschrijvingen).

  • Tip 4: Beperk het risico op incourantie

Incourantie is zowel in de foodsector als in andere sectoren een belangrijke factor als het gaat om het bepalen van optimale bestelhoeveelheden. Veel bestellen heeft wel enkele voordelen, maar derving voorkomen is ook enorm belangrijk. Product life cycle management en een ABC-analyse kunnen je helpen om hierin het juiste evenwicht te vinden.

  • Tip 5: Pols bij je leverancier

Bestelgrootte-restricties vanuit de leverancier zijn vaak minder hard dan je denkt. Ga dus zeker in gesprek met je leverancier in plaats van zomaar een ooit doorgegeven minimale bestelhoeveelheid standaard op te blijven volgen. Dit kan je veel kosten besparen over de hele keten heen.

Denk na over kortingen, sluitingen & andere tips

  • Tip 6: Denk goed na over kortingen

Grote bestelhoeveelheden gaan vaak gepaard met (staffel-)korting. Kies echter niet zomaar voor de laagste prijs. Maak enkel gebruik van dit soort inkoopvoordelen als het gaat om artikelen die je makkelijk weer verkoopt en met een laag risico op incourantie. Anders kan je initiële inkoopvoordeel omslaan in hoge kosten.

  • Tip 7: Denk aan vakantiesluitingen

Chinese leveranciers die tijdens het Chinese Nieuwjaar minimum 2 weken dicht zijn? Dat kan je grote problemen opleveren als je hier niet op anticipeert door extra te bestellen. Hou wel altijd promotie-acties in het oog en vermijd grote leveringen in bulk.

  • Tip 8: Denk aan je logistiek

Als het gaat om optimale bestelhoeveelheden dan kijk je best ook naar de logistieke restricties en bijhorende kosten. Elke dag hetzelfde product ontvangen (waardoor dagelijks de complete inslagprocedure moet doorlopen worden) of net een gigantische levering in 1 keer? Beide scenario’s zijn te vermijden. Hou het praktische aspect en de efficiëntie goed in de gaten.

Wil je nog meer weten over het bekomen van optimale bestelhoeveelheden en wat dit je oplevert? Kom dan naar de Slimstock roadshows!

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Slimstock

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Slimstock

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials