Versie 3 B-Close.gif

Antwerpse haven wil CO2-voetafdruk met 50% verminderen

Logistiek

Met de bouw van een gemeenschappelijke CO2-infrastructuur willen Port of Antwerp en 7 chemie- en energiebedrijven de CO2-uitstoot in de Antwerpse haven met de helft verminderen tegen 2030.

Het Antwerp@C project is een initiatief van Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS, TotalEnergies, Fluxys en Port of Antwerp. Het project beoogt in de komende jaren CO2 af te vangen en te exporteren, om het op te slaan in offshore-opslagruimten of om het beschikbaar te maken voor hergebruik. Na afronding van de engineering wordt eind 2022 een definitieve investeringsbeslissing voor de eerste fase verwacht.

Start van de engineering (FEED-fase)

Na het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie in 2021, gaat Antwerp@C over naar de volgende fase en start het de engineering op. In deze fase zal de aanleg van een centrale ‘backbone’ doorheen de haven van Antwerpen langs de industriezones op zowel de rechter- als de linkeroever van de Schelde verder uitgewerkt worden.

Deze studies worden gedeeltelijk gefinancierd door een Connecting Europe Facility (CEF) subsidie, die in oktober 2020 is toegekend, door subsidies van de Vlaamse overheid voor de haalbaarheidsstudie en door bijdragen van alle consortiumdeelnemers. Nadat de engineering voltooid is, wordt eind 2022 een definitieve investeringsbeslissing voor de eerste fase verwacht.

Intussen hebben Fluxys, Air Liquide en Pipelink (dochteronderneming van Port of Antwerp) een ‘Open Season’ gehouden om de initiële vraag naar de voorgestelde CO2-infrastructuur in kaart te brengen. De Open Season was een uitnodiging aan alle bedrijven in het ruime havengebied van Antwerpen om hun interesse kenbaar te maken voor CO2-transport- en/of CO2-terminalinfrastructuur in Antwerpen.

De haven van Antwerpen is pionier in koolstofafvang

De haven van Antwerpen is een centrale locatie om nieuwe, grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten op te zetten voor CO2-reductie. Daartoe hebben Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS, TotalEnergies, Fluxys en Port of Antwerp eind 2019 de handen in elkaar geslagen onder de naam Antwerp@C, om de technische en economische haalbaarheid te onderzoeken van de bouw van een CO2-infrastructuur ter ondersteuning van toekomstige CCUS (Carbon Capture Utilization & Storage) toepassingen. Carbon Capture & Storage (CCS) en eventueel ook Carbon Capture & Utilization (CCU) – dat wil zeggen het hergebruik van CO2 als grondstof voor de chemische industrie – worden gezien als belangrijke pistes in de transitie van de Port of Antwerp naar een koolstofneutrale haven.

Dit grensoverschrijdend project zou een van de eerste en ’s werelds grootste multimodale open access CO2-exportfaciliteiten zijn. Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp: "Met Antwerp@C heeft Port of Antwerp een primeur qua concept en schaalgrootte. We zijn zeer enthousiast om over te gaan naar de volgende fase van technische studies, aangezien dit project zal bijdragen tot de Vlaamse, Belgische en Europese klimaatdoelstellingen en tot de hogere EU 2030-doelstellingen voor emissiereductie tot minstens 55%."

Wouter de Geest, voorzitter van Antwerp@C: "De belangrijke beslissing om de engineering van zo'n complex project op te starten, bevestigt het engagement van alle partners ten aanzien van hun klimaatambities. De ondersteuning door verschillende overheden was onontbeerlijk om deze beslissing te nemen en zal ook onontbeerlijk blijven tijdens de verdere ontwikkeling van het project. Samen staan we veel sterker en kunnen we de industriële cluster in de haven van Antwerpen transformeren.”

BCLOSE_Rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials