Bedrijven gebruiken shortsea en binnenvaart

Logistiek

Strooizout voor de Vlaamse wegen aangevoerd met shortsea in Gent …

Jaarlijks wordt er door Zoutman Industries NV in Gent vanuit diverse zoutwinningsgebieden in het Middellandse Zee gebied tussen de 30.000 en 80.000 tonnen zout gekocht. Een deel van deze lading wordt gebruikt voor seizoensproducten zoals wegenzout.  Omdat de gevraagde volumes voor het wegenzout sterk schommelen van jaar tot jaar, variëren ook de benodigde tonnages sterk. Het (lang) vooraf inschatten van de nodige voorraden is uitermate moeilijk, soms met overblijvende voorraden tot gevolg maar soms ook met een tekort.  De voorbije winter heeft dit laatste vrij pijnlijk aangetoond.
 
De expliciete keuze van het land waar aangekocht wordt, het tijdstip en de aangetrokken tonnage wordt in grote mate bepaald door de verschepingsmogelijkheden (zeevracht, laadcapaciteit haven, beschikbaarheid van schepen). Uiteraard speelt ook de kwaliteit van het zout een cruciale rol (korrel, zuiverheid en vocht). De aanvoer met coasters (3.000-10.000ton) loopt het hele jaar door maar kent een verhoogde frequentie voor het winterseizoen.

Leveringen (bulk en/of verpakt) aan een diversiteit van klanten geschieden zowel per vrachtwagen als per binnenschip en/of coaster. Dit laatste is gezien de ligging van Zoutman Industries in de haven van Gent een logische maar ook bewuste keuze.

… en Oostende

Zo werd 5270 ton zout uit Egypte eind januari in Oostende gelost voor rekening van de firma Quatannens (Snaaskerke). Het overslagbedrijf Ter Polder loste de partij in 2 dagen.
Ook via binnenvaart werd 5000 ton strooizout aangevoerd vanuit Vlissingen.

Materialen voor wachtdok in Wijnegem met binnenvaart

Vlakbij het sluizencomplex in Wijnegem wordt een wachtdok voor binnenschepen gegraven. Een groot deel van de materialen wordt aan- en afgevoerd met binnenschepen. Het totale project kost 13 miljoen euro en zou in december 2013 moeten afgewerkt zijn.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials