Bedrijven gebruiken shortsea en binnenvaart

Logistiek

Shortsea-zeeponton met 2 substations naar Londen

Op 12 en 14 juni werden 2 substations van elk ongeveer 1.300ton op een zeewaardig ponton gereden in Hoboken aan de Schelde. De kolossen waren elk 25 x 25 x 25m groot. Tijdens de belading hield een sleper het ponton op zijn plaats tegen de stroming in. Zodra elk gevaarte op het ponton reed, moest constant de ballast van dit laatste worden aangepast. De substations werden nadien gelast op het ponton en de laatste afwerkingen voltooid. Het transport vertrok op 20 juni met zeeslepers naar de monding van de Thames waar het met een vlotkraan (Rambiz) in “London Array” werd geplaatst: een windmolenpark dat o.a. voor de Olympische Spelen 2012 wordt gebouwd. De substations vormen de verbinding tussen de windmolens op zee en de kabels die de electriciteit aan land brengen. Aan dit project werkten mee: THV Future Energy (Iemants Staalconstructies, Fabricom GDF-Suez, Geosea ) en Siemens. De overtocht zelf duurde ongeveer 24 uur.

Alpro reduceert CO2 via binnenvaart

Sinds januari 2011 heeft Alpro gekozen voor een duurzaam transport voor de aanvoer van de ruwe (groene) sojabonen. Elke week meert minstens één binnenschip aan met telkens 20 containers. Met ongeveer 60 binnenschepen per jaar spaart Alpro 1.200 vrachtwagenritten  uit. Om deze stap te realiseren, werd de Alpro kaai in Wevelgem volledig hersteld via het kaaimurenprogramma van de Vlaamse overheid (publiek-private samenwerking). Voor de export van de Alproproducten (yoghurt, desserts…) wordt omwille van de relatief korte houdbaarheidsperiode nog niet met binnenvaart gewerkt.

Transport & Logistiek Antwerpen (20-22 september)

Bezoek Promotie Binnenvaart Vlaanderen en Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen op Transport & Logistiek Antwerpen in Antwerp Expo op stand B4018. Kom eens praten over jouw transportketen: misschien vind je een goede combinatie via het water!

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?