Bedrijven gebruiken shortsea shipping

Logistiek

Grootste windmolen ter wereld via Rebo Terminal in Oostendse haven

Alstom sloot vorig jaar met Rebo (Renewable Energy Base Oostende) een overeenkomst af om de grootste offshore windmolens ter wereld te assembleren op de Rebo terminal . De Haliade 150 is een direct aangedreven windturbine van 6 MW en heeft een rotor diameter van 150 meter. Hij zal geïnstalleerd worden in het windturbinepark Belwind, gelegen op 45 kilometer van de kust.

De wieken werden gemaakt in Denemarken en hebben elk een lengte van 73,5 m. Ze werden op 21 januari per schip (“Abis Dublin”) aangevoerd in de Oostendse haven. De 3 torens, met een lengte tussen de 21 en 29,5 m, werden in Spanje vervaardigd en via de haven van Aviles verscheept (“Jumbo Vision”). Ze waren ter plaatse op 1 februari. De gondel (of nacelle) tot slot kwam op 6 februari aan per ponton vanuit Saint-Nazaire. De gondel bevat een direct aangedreven turbine van 6 MW.

De Rebo terminal biedt de ideale infrastructuur aan om een dergelijke turbine te bouwen en te transporteren. Het grootste installatieschip ter wereld (“Pacific Orca” 160,9 m lengte - 49 m breedte - 5,5 m diepgang - 6 spuds) zal de verschillende onderdelen naar het Belwind windmolenpark vervoeren.

De windturbine weegt 420 ton en is van het zeeniveau tot de top 187 meter hoog. De constructie loopt ook veertig meter onder water en nog eens veertig meter in de zeebodem.  5.400 gezinnen zullen hiermee van elektriciteit voorzien worden.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?