Bedrijven gebruiken shortsea shipping

Logistiek

Poolse Astra’s via Zeebrugge naar het Verenigd Koninkrijk

Sinds april 2013 worden de Astra’s, geproduceerd in het Poolse Gliwice, per spoor naar de haven van Zeebrugge gevoerd. De Poolse productie zit al sinds 1996 in het General Motors Manufacturing Network.

De aanvoer per spoor gebeurt vier maal per week. In Zeebrugge worden de Astra’s aan boord geladen met bestemming Purfleet en Killingholme (V.K.). Een mooi staaltje van intermodaliteit!

Deze trafiek is belangrijk voor een autohaven als Zeebrugge. De hubfunctie naar het Verenigd Koninkrijk wordt versterkt maar ook de link met Polen. Er is namelijk ook retourlading (eveneens wagens) richting Polen.

Antwerpen wordt hub voor staalproducent Stemcor

Stemcor heeft met Katoen Natie een lange termijncontract afgesloten voor opslag, behandeling en distributie van zijn staalproducten, met toegevoegde waarden: (her)merken, snijden, sorteren enz. Vanuit het distributiecentrum op Linkeroever worden de klanten bediend, onder meer door gebruik te maken van shortsea.

De basispartijen van 30-40.000 ton komen uit het Verre Oosten (China): zowel platen, rollen als balken worden behandeld. Het accent ligt wel op de twee eerste staalproducten. Loten van 2.000 tot 4.000 ton worden met shortsea coasters gedistribueerd naar de Baltische regio, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Wat de platen betreft rekent men op 150.000 ton shortsea trafiek per jaar, voor de rollen op meer dan 400.000 ton. Globaal zou 15-25% van de distributie met shortsea gebeuren.

Er werd gewerkt aan een logistieke optimalisatie: lifts gebeuren per afmeting. Bij de distributie naar de klanten zijn nog veel “kleine” orders waardoor de vrachtwagen nog altijd een belangrijke plaats inneemt. Naast shortsea wordt ook binnenvaart gebruikt. Het spoor komt weinig aan bod.

Elke plaat, rol of balk heeft een uniek nummer én een certificaat zodat elk stuk in de hele keten kan gevolgd worden.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?