De haven, jouw welvaart

Logistiek

In het weekblad Trends verscheen onlangs een artikel waarin de container de potgrond van onze economie wordt genoemd. Het is echter niet de stalen box die zo belangrijk is voor onze economie, wel wat erin zit.

De containers die dagelijks over binnenwateren, treinsporen of snelwegen zoeven, bevatten namelijk waardevolle onderdelen voor onze economie en onze industrie. In deze maandelijkse column laat het Havenbedrijf Antwerpen een bedrijf of ondernemer (m/v) aan het woord voor wie de inhoud van een container van economisch (levens)belang is. De spits wordt afgebeten door
Dominique Persoone, de bekende Belgische chocolademaker van The Chocolate Line met winkels in Antwerpen en Brugge.

Jaarlijks hebben we voor The Chocolate Line 70 ton cacaobonen nodig. Die bonen komen van overal, al zoek ik steeds naar de beste bonen met de beste smaak. Zowel in Zuid- en Midden-Amerika als in Azië bouwde ik een netwerk op van cacaoboeren. Je hebt drie hoofdfamilies in de chocoladeboon: de Forastero, de Trinitario en de criollo. De eerste boon is de meest gebruikte, maar ik zal ze niet aankopen omdat ik de smaak niet bijzonder genoeg vind. De andere families interesseren me wel, en dan vooral de criollo-boon. Het is een erg kwetsbare boon, met een perfecte, mooi gebalanceerde smaak. Maar ze is zeldzaam.

Daarom startte ik in Mexico mijn eigen plantage, die ondertussen 3 ton op jaarbasis oplevert. Alle bonen komen in een container per schip naar hier, vooral via Antwerpen, maar ook via Amsterdam. Eens aangekomen pikken mijn transporteurs de bonen op, zodat ik er meteen mee aan de slag kan gaan in mijn atelier in Brugge. Daar toveren we de bonen dankzij een uitgekiend proces om tot al het lekkers dat je in mijn winkels vindt.

 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?