De haven, jouw welvaart

Logistiek

Elke sneaker, sandaal of sportschoen van het Amerikaanse merk Skechers die in Europa verkocht wordt, passeert langs het distributiecentrum van Skechers in Luik. "Via de haven van Antwerpen komen er elke dag containers vol schoenen bij ons toe", vertelt Vice President Distribution Operations Sophie Houtmeyers. "Die vertrekken kort daarop weer naar retailers in heel Europa, vooral Engeland en Duitsland."

"95% van onze schoenen wordt geproduceerd in China. Daar worden ze in containers geladen, zo'n vijfduizend paar per container, en op een vrachtschip geladen. Na ongeveer veertig dagen komt de hele lading aan in de haven van Antwerpen. De rest van de route naar Luik gebeurt over de weg, met vrachtwagens."

In piekperiodes – twee trimesters per jaar – leggen veertig à vijftig containers per dag die route af. "Een paar jaar geleden is ons distributiecentrum meer dan verdubbeld in oppervlakte", zegt Sophie Houtmeyers. "We zijn nu de grootste in Wallonië. Gelukkig kon de haven van Antwerpen meegroeien met ons. De haven heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in capaciteit om grotere containerschepen te ontvangen. Dat betekent dat we gerust nog verder kunnen groeien. En dat is ook absoluut de bedoeling!"

"We bekijken momenteel of het mogelijk is om de route van Antwerpen naar Luik via binnenvaart te doen. Dat zou iets meer tijd kosten dan over de weg, maar wel milieuvriendelijker zijn en de snelwegen ontlasten. We zien het als een maatschappelijke investering. De haven ondersteunt ons en helpt mee uitzoeken hoe we onze toelevering zo vlot mogelijk kunnen houden. Als distributiecentrum is dat uiteindelijk onze grootste uitdaging: kort op de bal spelen, vooral in drukke periodes."


Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?