Versie 3 B-Close.gif

“De mayonaise tussen onze verenigingen pakt goed” (Marc Slegers, Supply Chain Masters)

Logistiek

VIB, de Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek, en OTM, de Organisatie van Traffic Managers, zijn sinds 1 januari versmolten tot Supply Chain Masters. Onder het voorzitterschap van Marc Slegers wil de organisatie uitgroeien tot hét kenniscentrum van de end to end supply chain. “De grenzen tussen inkoop, logistiek en supply chain worden steeds vager. We willen een netwerk aanbieden op maat van deze nieuwe realiteit”, stelt Marc Slegers.

De beslissing om VIB en OTM te laten opgaan in Supply Chain Masters kwam er na interne reflectie en na het consulteren van een aantal leden.

Supply Chain Masters: samen sterk

“Samen staan we veel sterker. We vertegenwoordigen nu 12.000 professionals en 550 bedrijven. De supply chain is heel belangrijk. Iedereen hangt ervan af. Dat is vandaag nog maar eens duidelijk geworden door het belang van een goede logistiek voor de verdeling van het coronavaccin.”

De voorzitter stelt verder dat het DNA van de tweede organisaties zeer complementair is.

“De mayonaise tussen onze verenigingen pakt goed. Samen kunnen we meer betekenen voor onze leden en ook de toekomst goed voorbereiden. Ook met andere logistieke verenigingen willen we nauwer samenwerken, ook met die uit het zuiden van ons land.”

Supply Chain Masters content platform

De samenwerking van OTM en VIB wordt in eerste instantie vorm gegeven in een nieuw platform, met kwalitatieve, up-to-date content.

“Het organiseren van opleidingen en het inrichten van netwerkactiviteiten, dat is onze corebusiness. We willen mensen met elkaar laten ‘sparren’. We verdedigen ook de belangen van onze sector en we zijn een spreekbuis naar de belangrijke stakeholders in onze maatschappij. Met Supply Chain Masters willen we uitgroeien tot een écht kenniscentrum, voor en door onze leden. De content die we op ons platform centraliseren, wordt gratis ter beschikking gesteld voor hen via www.supplychainmasters.be.”

Marc Slegers stipt aan dat dit mogelijk is dankzij sponsors en dankzij het team van vier mensen van het secretariaat van Supply Chain Masters, die onder andere het platform onderhouden.

De uitdagingen

Er ligt voor Supply Chain Masters nog ander werk op de plank.

“In de eerste plaats ondervinden wij een impact van de coronacrisis. Onze omzet is afhankelijk van de opleidingen en netwerkactiviteiten die we organiseren en dat is natuurlijk allemaal weggevallen. We zijn nu volop bezig om online learning te organiseren en we willen ook enkele virtuele events opzetten.”

Werkgebied uitbreiden

Supply Chain Masters wil verder een breder segment van de end-to-end supply chain aanspreken: “Een aantal sectoren is nog wat ondervertegenwoordigd in onze vereniging, denk aan de medische sector. Ook daar komt heel wat logistiek bij kijken. Ook met deze sectoren willen we graag onze expertise delen.”

War for Talent in de supply chain

De War for Talent woedt ook volop in de end-to-end supply chain en ook dat is een uitdaging voor de vereniging. Daarnaast hoopt Marc Slegers op Europees vlak samen te gaan werken met inkoop en logistieke verenigingen, en mogelijkerwijs ook met verenigingen in andere continenten.

Leden ondersteunen met hackathons

Voor concrete probleemstellingen bij de leden tracht Supply Chain Masters steeds een oplossing uit te werken: “Dat doen we bijvoorbeeld door het organiseren van een hackathon. Daarbij werken studenten en business professionals samen aan oplossingen. Zo intensifiëren we de samenwerking tussen de academische en professionele wereld.”

Het managen van risico’s

Een van de grote taken van end to end supply chain management is het inschatten en oplossen van risico’s: “Wordt morgen om een of andere reden het Suez kanaal afgesloten, dan hebben we in Europa een groot probleem. De schepen moeten dan rond Zuid-Afrika varen en zijn zo 6 weken langer onderweg. Gaat China in lockdown, dan komen er geen smartphones meer naar Europa. Het is onze corebusiness om op zulke problemen te anticiperen en om onze leden daarin op te leiden en daarbij te ondersteunen. We bieden met andere woorden een netwerk aan waar grote én kleine bedrijven met al hun vragen terecht kunnen.”

BCLOSE_Rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials