B Close_banner web.jpg

Verplaatsbare vrachtwagensluis gaat zwaar sluipverkeer tegen

Distributie

Digitale oplossing tegen zware vrachtwagens in dorpskernen

Sinds de invoering van de kilometerheffing zoeken nogal wat vrachtwagens hun weg via gewest- en gemeentewegen. Dit leidt tot gevaarlijk sluipverkeer en overlast voor de omwonenden. Het wegdek van deze wegen is ook niet altijd bestand tegen aanhoudend zwaar vervoer. Een digitale, verplaatsbare vrachtwagensluis biedt een betaalbare oplossing.

Camera ziet elke vrachtwagen

Beveiligingsfirma GS4 heeft in Oostrozebeke in West-Vlaanderen zo’n eerste mobiele vrachtwagensluis geplaatst. Die bestaat uit twee camera’s. Vrachtwagens die het bord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ negeren zullen voortaan een boete oplopen. Immers, de eerste camera registreert elke vrachtwagen tot aan de tweede camera, die verderop opgesteld staat. Het digitale sluissysteem stuurt de meting van deze camera’s door naar een centrale server. Die berekent de doorrijtijd, die vervolgens wordt vergeleken met een norm, vastgelegd door de politie.

Is het tijdsinterval te klein?

Als het tijdsinterval tussen de twee camera’s te klein is, dan wordt de vrachtwagen beschouwd als doorgaand verkeer. Duurt het interval voldoende lang, dan gaat men ervanuit dat de vrachtwagen gelost of geladen werd en had hij dus een reden om in de dorpskern te zijn. In het eerste geval worden de gegevens overgemaakt aan de politie. Aan de hand van de nummerplaat kan deze nagaan of het over een voertuig van meer dan 3,5 ton gaat en in dat geval een boete geven.

Vaste versus verplaatsbare vrachtwagensluizen

Sinds 2009 bestaan er vrachtwagensluizen in ons land, weliswaar vaste. Ze hebben een groot nadeel. De kostprijs van zo’n permanente vrachtwagensluis loopt al snel op tot 60.000 euro of meer. Een mobiele sluis kan verplaatst worden al naargelang de noden of wanneer verkeersstromen veranderen. Het huren van zulke sluizen is voor lokale besturen en politiediensten een doeltreffende en betaalbare oplossing.

Rectangle B Close_ web.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant