B Close_banner web.jpg
Marc Van Peel, VEA

VEA neemt afscheid van havenschepen Marc Van Peel en tekent samenwerkingsovereenkomst met Douane

Douane & Expeditie

Havenschepen roept op de digitale kaart te trekken

VEA, de Vereniging Expediteurs Antwerpen, heeft tijdens de kerstcruise afscheid genomen van havenschepen Marc Van Peel (CD&V), die stopt met politiek. VEA-voorzitter Johan Proost loofde de schepen voor zijn verwezenlijkingen. De schepen zelf riep de expediteurs op om hun data intelligent te gebruiken en waarschuwde voor de wegenwerken die Antwerpen de volgende tien jaar te wachten staan.

VEA gooide het dit jaar voor de eindejaarsontmoeting met de leden over een andere boeg. Het traditionele diner maakte plaats voor een kerstcruise met walking dinner op de Ocean Diva. “We bevinden ons nu op de levensader van veel van onze bedrijven”, stelde VEA-voorzitter Johan Proost in zijn voorwoord. Hij hield er daarnaast aan havenschepen Marc Van Peel te bedanken voor zijn geleverde werk gedurende twee legislaturen. “Van de verdieping van de Schelde, van de bouw van het Deurganckdok en van de Kieldrechtsluis plukken wij als expediteurs mee de vruchten”, aldus de voorzitter, die de havenschepen ook nog een gouden VEA-penning overhandigde, een geschenk dat in het verleden alleen Eddy Bruyninckx en Leo Delwaide te beurt viel.

Marc Van Peel noemde de vele afscheidsvieringen die momenteel voor hem georganiseerd worden ‘uitvaartrituelen die hij mag ondergaan, maar niet onaangenaam zijn’, waarna hij in zijn afscheidsspeech ook ernstige onderwerpen aansneed.

“Het gaat heel goed met de haven. We noteren het ene na het andere recordjaar voor de overslag en er worden enorme investeringen gedaan in de chemische industrie. We hebben alleen luxeproblemen wat onze haven betreft. Hoe het komt dat we niet alleen groeien in absolute cijfers, maar ook in marktaandeel? Dat is niet mijn persoonlijke verdienste, maar die van duizenden anderen, die van de mens in de haven: ondernemers, investeerders, havenarbeiders,… Ik ben altijd fier geweest om voor de haven te mogen werken, en niet in het minst met jullie, expediteurs, als onmisbare schakel in de logistieke keten.”

Blik op de toekomst

Marc Van Peel blikte ook vooruit. Hij hoopt dat binnen enkele weken de beslissing valt voor de bouw van het extra containerdok (het Saeftinghedok, red.) en riep de expediteurs op om slim gebruik te maken van data en digitaal mee te zijn.

“Ik ben heel blij met digitaal havenplatform NxtPort en het feit dat VEA daar een goede partner in is. De initiatiefnemers verdienen een standbeeld. Door een beter gebruik van data wordt er 20% extra capaciteit gecreëerd. De logistieke keten wordt met zulk community platform transparanter en duurzamer.”

“Houd u vast aan uw bretellen”, stelde de schepen in verband met de Brexit. “Het zal zwaar zijn en wat de mobiliteit rond Antwerpen betreft, is dat vandaag maar een klein probleem in vergelijking met wat ons de volgende 10 jaar te wachten staat. Dit is van een heel andere orde dan de aanleg van de ring destijds. Er wacht ons een tocht door de hel. Daarom dat het zo belangrijk is om de data intelligent te gebruiken en om vrachten zoveel mogelijk te bundelen via het spoor of het water.”

Tot sloot hoopt Marc Van Peel dat het Maritiem Museum in de werkhuizen Noord er komt, tussen de droogdokken 1 en 4: “Iedereen moet de haven graag zien. Ze is van levensbelang. Dit kan door ze bekend te maken.”

Samenwerkingsovereenkomst met douane

Na de huldiging van de schepen schreven VEA en de Douane en Accijnzen nog geschiedenis door samen voor het eerst een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen, een ‘best practice’, in de strijd tegen illegale handel. De overeenkomst vermeldt een aantal aanbevelingen voor de AEO-gecertificeerde leden van VEA en CEB om de processen met de douane te verbeteren. In ruil worden ze op de hoogte gebracht van wat er gebeurt zodat ze hun compliance daarop kunnen afstemmen. Er wordt uitgegaan van het principe van de goede trouw van expediteurs, waarbij de Douane alleen boetes zal uitschrijven wanneer de leden nalaten hun compliance te verbeteren.

Foto van Marc Van Peel: ©VEA/Sanne Rouma

Rectangle B Close_ web.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant